için kaldı

Türkiye'nin en yüksek barajında rekor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Türkiye'nin en yüksek barajı olma unvanını elinde bulunduran Deriner Barajı ve HES elektrik üretiminde kendi rekorunu kırdı.

F5HABER F5HABER
Türkiye'nin en yüksek barajında rekor

ANKARA (AA) - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Türkiye'nin en yüksek barajı olma unvanını elinde bulunduran Deriner Barajı ve HES elektrik üretiminde kendi rekorunu kırdı.

Deriner Barajı bugüne kadar bir aylık süreçte ürettiği en yüksek elektrik üretim miktarını geçerek, Haziran ayında 298 milyon kilovatsaat enerji üretti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, Deriner Barajı ve HES Projesi, Aşağı Çoruh Havzası'nda, Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

Gövde yüksekliği temelden 249 metre olan Deriner Barajı'nın 1 milyar 969 milyon metreküp su depolama hacmi bulunuyor. Kurulu gücü 670 megavat olan Deriner Barajı yıllık 2 milyar 118 milyon kilovatsaat kapasiteyle enerji üretebiliyor.

Diğer yandan çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edilen Deriner Barajı, 249 metre gövde yüksekliği ile kendi sınıfında Türkiye'nin en yüksek, Avrupa'nın 3'üncü, dünyanın ise 6'ncı en yüksek barajı olma özelliğini taşıyor.

-"Türkiye açısından HES projelerini hayata geçirmek bir zaruret"

Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun değerlendirmesine de yer verildi.

Deriner Barajı ve HES Projesi'nin, dünya üzerindeki mühendislik harikaları arasında gösterildiğinin altını çizen Eroğlu, bu dev projenin, 2012'de düzenlenen Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları Finalleri ve Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nda Mühendislik Projeleri Jürisi tarafından ödüle layık görüldüğünü anımsattı.

Çoruh vadisi üzerindeki projelerin elektrik üretimi konusunda verimli bir yıl geçirdiğini belirten Eroğlu, "İşletmeye alındığı günden bugüne kadar toplam 2 milyar 540 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üreten Deriner Barajı'nda ilk defa bir ay içerisinde 298 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilerek ülke ekonomisine Haziran ayında 68 milyon 540 bin lira katkı sağlandı" ifadesini kullandı.

Türkiye açısından HES projelerini hayata geçirmenin bir zaruret olduğuna da dikkati çeken Eroğlu, "Biz enerji ithal eden bir ülkeyiz. Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. Tabiata dost yenilenebilir bu enerji kaynağına yatırım yapmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

SONRAKİ HABER