için kaldı

Suriye ve Irak'taki kültür varlıkları için teyakkuz

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Suriye ve Irak kökenli olabileceğinden şüphelenilen tarihi eserlerle karşılaşılması halinde bakanlığın vakit kaybetmeksizin ilgili güvenlik birimleri ile irtibata geçeceğini belirtti.

F5HABER F5HABER
Suriye ve Irak'taki kültür varlıkları için teyakkuz

ANKARA (AA) -  Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Suriye ve Irak'taki kültür ve tarihi varlıkların ülke dışına çıkarılmasına ilişkin, "Bakanlığımız tarafından, Suriye kökenli olabileceğinden şüphelenilen eserlerin herhangi bir şekilde Bakanlığımıza bağlı müzelere, koleksiyonculara, özel müzelere getirilmesi halinde vakit kaybetmeksizin ilgili güvenlik birimleri ile irtibata geçilmektedir" ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerin coğrafyanın barındırdığı kültürel varlıklar açısından bir kaygı yarattığını ifade etti.

Çelik, Suriye ve Irak gibi tarihi ve kültürel ilişkilerin akrabalık boyutunda olduğu ülkelerdeki kültür varlıklarına sahip çıkmanın aslında kendi kültürel miraslarına da sahip çıkmak anlamına geldiğine dikkati çekti. 

Bu bilinçle bu ülkelerde başlayan yasa dışı kültür varlığı ticaretinin önlenmesine yönelik Bakanlık olarak önemli adımlar atıklarını bildiren Çelik, özellikle Suriye'deki kültür varlıklarının uluslararası alanda yasa dışı dolaşımının önlenmesi ve mevcut durum sonlanıncaya kadar bu varlıkların yetkili birimler tarafından güvenli bir ortamda muhafaza altına alınmasında polis ve gümrük birimlerinin aktif bir rol oynadığını belirtti.

Çelik, Suriye'deki durumun başlangıcından bu yana Suriye kökenli kültür varlıklarının Türkiye'ye girişinin önlenmesi ve şüpheli durumlarda gerekli araştırmaların yapılması, özellikle de Suriye sınırındaki illerde polis ve gümrük birimlerinin bilgilendirilerek teyakkuzda olmalarının sağlanması amacıyla gerekli uyarıların yapıldığını ve kamunun ilgili tüm birimleriyle koordinasyon sağlandığı kaydetti.

Bakan Çelik, "Bakanlığımız tarafından, Suriye kökenli olabileceğinden şüphelenilen eserlerin herhangi bir şekilde Bakanlığımıza bağlı müzelere, koleksiyonculara, özel müzelere getirilmesi halinde vakit kaybetmeksizin ilgili güvenlik birimleri ile irtibata geçilmektedir. Bilgiler ayrıca Gümrük Bakanlığına, İçişleri Bakanlığına, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Jandarma Genel Komutanlığına iletilerek, özellikle Suriye sınırındaki illerimiz başta olmak üzere tüm emniyet, jandarma ve gümrük birimlerinin dikkatli olması ve Suriye kökenli olabilecek eserlerin el konularak muhafaza altına alınması istenmiştir" ifadelerini kullandı.

Suriye eserlerine ilişkin Interpol Çalıntı Sanat Eserleri Veri Tabanında yayınlanan bilgi ve görsellere kolaylıkla erişimin sağlanması için bunların dijital ortama aktarılarak Türkiye'deki tüm müzeler ve koleksiyoncuların uyarılması amacıyla valiliklere dağıtıldığını kaydeden Çelik, Suriye'den çalınan eserlere ilişkin Interpol Veri Tabanından edinilen bilgilerin Bakanlığın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü web sayfasında yayımlandığını belirtti. 

Suriye'de Rakka ve Herqla arkeolojik alanlarından çalınan eserlere ilişkin de bu kapsamda gerekli duyuruların yapıldığının altını çizen Çelik, şunları kaydetti:

"Alınan bu tedbirlerin yanı sıra adli makamlarımız da konuyla ilgili gerekli çalışmaları hassasiyetle yürütmektedir. Suriye kökenli olabileceği değerlendirilen bazı eserlerin çeşitli illerimizde kolluk güçlerince yakalanması üzerine bu olaylarla ilgili yasal işlemler başlatılmıştır.

Suça konu edilen bu eserlerle ilgili adli süreç Bakanlığımız birimleri tarafından da titizlikle takip edilmektedir. İlgili davaların sonuçlanması ve Suriye'deki durumun sona ermesi akabinde Suriye kökenli olduğu tespit edilen eserlerin iade edilmesi için gerekli işlemler yapılacaktır."

Konunun önemine ilişkin farkındalık seviyesinin arttırılması ve bu alanda etkin bir kamuoyu desteğinin oluşturulması amacıyla da çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü hatırlatan Çelik, kasımda öncelikli olarak Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa ve Hatay illerinde müze uzmanları ve kolluk kuvvetlerinin katılımıyla bilgilendirme semineri gerçekleştirileceğini ifade etti. 

SONRAKİ HABER