Savaşın gözü yaşlı anneleri

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarından kaçan Suriyeli kadınlar kendilerinden çok yavruları için endişeleniyor.

F5HABER F5HABER
Savaşın gözü yaşlı anneleri

ŞANLIURFA (AA) - Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarından kaçan Suriyeli kadınlar kendilerinden çok yavruları için endişeleniyor. 

Rakka'ya bağlı Tel Abyad ile Aynel Arap bölgesi arasında, IŞİD ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasında çıkan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 60 bin Suriyeli, sıkıntılı bir yolculuğun ardından Suruç ilçesinde okullara ve yakınlarının yanına yerleşti.

Saldırılar nedeniyle evini, yurdunu bırakıp kaçmak zorunda kalan birçok Suriyeli kadın ise kendi sıkıntılarının yanı sıra çocuklarının üzüntüsünü yüreklerinde hissediyor. 

Savaşta eşini, çocuğunu, yakınlarını kaybeden kadınlar annelik iç güdüsüyle yaşadıkları acıya rağmen yavrularının yüzündeki tebessümle yeniden hayata bağlanıyor.

Çocuklarının sevgisiyle yaşama tutunan anneler, ülkelerindeki çatışmaların sona ermesi ve yavrularının huzurlu bir ülkeye dönmesi için dua ediyor. 

Aç ve susuz süren yolculukta yavrularını sırtlarında taşıyan hüzünlü anneler kendilerinden çok yavrularını düşünüyor.

Anne Fatma Hatun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çatışmaların artmasıyla 4 çocuğunu da alarak kaçmaya karar verdiğini söyledi.

Eşinin köyde kaldığını anlatan Hatun, şunları kaydetti:

"İki çocuğum yürüyebiliyorlardı ancak diğerlerini sırtımda ve kucağımda taşımak zorunda kaldım. Onların ağırlıkları beni hiç yormadı ama susuzluktan ağlamaya başladıklarında yüreğim yanıyordu. Türkiye'ye geçmeden öleceğimizi düşündüm ama Allah öldürmedi." 

Engelli 7 yaşındaki kızını Türkiye'ye ulaştıran Rojda Esvan da çocuğunun geçirdiği bir kaza sonucu sakat kaldığını ifade etti.

Ölmekten korkmadığını ancak engelli çocuğunun yalnız kalma ihtimalinin kendisini kahrettiğini vurgulayan Esvan, "Yoldayken kızım yürümekte zorlanıyordu diğer arkadaşların yardımıyla onu buraya getirdik. Evimizden ayrıldığımız için üzgünüm ama Türk yetkililerin bize geçiş izni vermeleri herkesi mutlu etti" dedi.

Fatma Hac Ali ise son günlerde adeta cehennemi yaşadıklarını ve çocuğunun çatışma sesleri yüzünden sürekli ağladığını belirtti. 

SONRAKİ HABER