için kaldı

Restorasyon çalışmalarına başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giriş kapısı olan Ani Ören Yeri'nde restorasyon ve kazı çalışmalarına başladı

F5HABER F5HABER
Restorasyon çalışmalarına başladı

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giriş kapısı olan Ani Ören Yeri'nde restorasyon ve kazı çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kurulduğu günden bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve aynı zamanda önemli  bir ticaret merkezi de olan Ani, sahip olduğu zenginliklerle turizme kazandırılıyor. 

Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen 160 kazı çalışması ve 200'e yakın bilimsel ve kurtarma amaçlı yapılan kazı çalışmasına 27 milyon lira destek ayıran Bakanlık, üniversitelerin eğitim öğretim döneminin sona ermesiyle kazı çalışmalarının ödeneklerini de il kültür turizm ve müze müdürlüklerine gönderdi.

Bu çerçevede 2012'den beri çalışmaların sürdürüldüğü Ani Ören Yeri'nde 2014'te de Kars Müzesi başkanlığında, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fahriye Bayramın'ın bilimsel başkanlığında çalışmalar gerçekleştiriliyor. Kısa süre önce başlayan çalışmaların ağustos ayı sonuna kadar sürdürülmesi planlanıyor. 

-Fethiye Camisi bu yıl tamamlanacak

Geçen yıl batı ve güney cephesi önünde çalışılan ve restorasyon projeleri hazırlanmış olan Fethiye Camisi'nin (Katedral) etrafının tamamıyla ortaya çıkarılması hedefleniyor. 

Bunun yanı sıra 2014 sezonunda, Manuçehr Camisi'nin tabandan gelen su probleminin çözümüne, alanının grid çalışmalarına, daha önceki yıllarda açığa çıkarılmış olan mekanların duvarlarının basit onarımlarına, ziyaretçilerin rahat dolaşımı için oluşturulan gezi yollarının düzenlenmesine, yapıların temizlenmesine ve sonraki yıllarda gerçekleştirilecek projelerin planlanmasına yönelik çalışmalar da yürütülecek.

-21 eser hala dimdik ayakta

Volkanik tüf tabakasının üzerine kurulan bir Ortaçağ şehri olan Ani Ören Yeri'nde en eski tarih, M.Ö. 5000'li yıllara dayanıyor. Kurulduğu arazi üzerine uyumu sağlamak amacıyla üçgenimsi bir şekilde inşa edilen yedi girişli surlara sahip olan Ani'de, 21 eser halen ayakta duruyor.

İlk yerleşimin M.Ö. 5000'li yıllarda başladığı Ani'de, Saka Türkleri, Sasaniler, Bağratlı Beyliği, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ve Ruslar hüküm sürdüğü biliniyor. 

Ani Ören Yeri'nde bulunan ve ayakta duran eserler arasında yer alan camiler, surlar ve kiliseler de bu medeniyetlerin izlerini taşıyor. Ani, binlerce yıldan beri yan yana duran cami, kilise ve zerdüşt tapınağıyla ziyaretçileri karşılıyor.

Geçen yıl biletli 23 binden fazla kişinin ziyaret ettiği antik kent, soğuk geçen kış şartlarında bile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Kültür turlarıyla antik kente gelen yerli ve yabancı turistler, burada bulunan eserleri inceleyerek fotoğraflarını da çekiyor.

SONRAKİ HABER