için kaldı

Kermeste sattığı sabunla Gana'da hayat oldu

Afyon'da yaşayan lise öğrencisi Yeşilay, bir arkadaşının annesinin yaptığı sabunları kermeslerde satarak, Gana'da bir köyde su kuyusu açılmasını sağladı.

F5HABER F5HABER
Kermeste sattığı sabunla Gana'da hayat oldu

İSTANBUL (AA) - Afyon'da yaşayan lise öğrencisi Esma Yeşilay, bir arkadaşının annesinin yaptığı sabunları kermeslerde satarak, Gana'da bir köyde su kuyusu açılmasını sağladı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Afyonkarahisar Merkez İmam Hatip Lisesi'nde okuyan Esma Yeşilay, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı gönüllüsü olarak, dünyanın değişik yerlerindeki yetimler için gerçekleştirilen kampanyalarda aktif olarak çalıştı. Bunu yeterli görmeyen ve başka projeler geliştirip, yardıma muhtaçlara el uzatmak isteyen Yeşilay, bu isteğini Afyon'daki İHH yetkilileriyle paylaştı. Yeşilay, İHH'nın yönlendirmesiyle, Afrika'da yaşanan su sıkıntısına çözüm olması amacıyla bölgede su kuyusu açılması için çalışmalara başladı.

Gerekli maddi kaynağın ve şartların belirtilmesinin ardından, kaynak bulmak için fikirler geliştiren Yeşilay, evinde kokulu sabun üreten bir arkadaşının annesiyle anlaştı. Okul yöneticilerinin izniyle 8 sınıf arkadaşıyla ekip kuran Yeşilay, sabunları kermeslerde satarak, 2 ayda kuyu için gerekli olan 4 bin doları biriktirmeyi başardı. 

Esma Yeşilay'ın öncülük ettiği bu proje, Milli Eğitim Bakanlığı, Ensar Vakfı ve Değerler Eğitimi Merkezi iş birliğiyle düzenlenen Türkiye Değer Ödülleri'nde birinciliğe değer bulundu.

- "Şimdi de Somali'de su kuyusu açtırmak istiyorum"

Esma Yeşilay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böyle bir hizmete öncülük etmenin ve bunun da birincilikle ödüllendirilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Bunda vakıf yetkililerinin de büyük katkısı olduğunu anlatan Yeşilay, "Su kuyusu açmayı onlar önerdi. Maliyetini hesapladılar. Kabul ettik. En çok ihtiyacın Gana'da olduğunu belirttiler. Biz de ardından çalışmaya başladık. İlk başlarda çok zor oldu. Vazgeçme noktasına bile geldik. Çok zorlandık ancak duyanlar bize çok yardımcı oldu. İsteyince Allah yardımcı oluyor. Kısa sürede de parayı toplamayı başardık" dedi. 

Kuyunun, parayı yatırdıktan 6 ay sonra açılabildiğini anlatan Yeşilay, "19 Mayıs'ta açılan kuyumuza okulumuzun ismini verdik. Gana'da bir köy. Oradaki insanların susuzluğu dindirmek çok mutluluk verici" diye konuştu. 

Yeşilay, bir kuyuyla yetinmeyeceklerini ifade ederek, "Bu olay bizi çok teşvik etti. Ara vermeden başka kuyu açtırmak için çalışmaya başladık. Aynı şekilde para biriktiriyoruz. İnşallah Somali'de de kuyu açtıracağız" ifadelerini kullandı. 

SONRAKİ HABER