için kaldı

Kazakistan 'Türk Filmleri Haftası' sona erdi

Kazakistan'ın Almatı kentinde bu yıl ilki düzenlenen "Türk Filmleri Haftası" sona erdi. Etkinliğin son gününde Osman Sınav'ın "Uzun Hikaye" filmi sanatseverlerle buluştu.

F5HABER F5HABER
Kazakistan 'Türk Filmleri Haftası' sona erdi

ALMATI (AA) - Kazakistan'ın Almatı kentinde bu yıl ilki düzenlenen "Türk Filmleri Haftası" sona erdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ana sponsorluğunda, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) destekleriyle Kazakistan'da düzenlenen etkinliğin son gününde, yönetmenliğini Osman Sınav'ın üstlendiği "Uzun Hikaye" filmi sanatseverlerle buluştu.

Kapanış programında Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz, Kazak halkının etkinliğe gösterdiği memnuniyeti dile getirerek, Türk Filmleri Haftası'na ilişkin bilgi verdi.

Topçu: Bizim meselemiz, dilde, fikirde ve işte bir olmanın yollarını çoğaltmaktır

"Kazakistan'a Anadolu'dan 80 milyon selam getirdim." diyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ise Türk ve Kazak halklarının "Bir atanın çocukları" olduğunu belirtti. Topçu, sinemanın toplumlar arasında çok ciddi bir bağ kurduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bizim asıl meselemiz, dilde, fikirde ve işte bir olmanın yollarını çoğaltmaktır. Allah inşallah bize dilde, fikirde ve işte bir olacağımız günleri tez elden gösterir. Allah inşallah ataları bir olan bütün kardeşlerimize o günleri gösterir. Yaşasın Türkiye, yaşasın Kazakistan, yaşasın büyük Türk dünyası, yaşasın Balkanlardan Çin Seddi'ne dilde, fikirde işte bir olmuş Türk İslam birliği."

İnsanların birbirini tanımasının önemli yollarından birinin sinema olduğunun altını çizen Topçu, "Kazakistan ve Türkiye'yi sinema ile buluşturdukları için etkinliğin koordinatörü Öner Kılıç'a, TİKA, TÜRKSOY ve Karagöz Ajansı ile Almatı Başkonsolosluğu ve Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan'a Türk devleti ve Türk dünyası adına teşekkür ederim."

Kılıç: Ortak kültürümüzü yansıtan filmler yapacağız

Etkinliğin koordinatörü Öner Kılıç da Türk sinemasının son 10 yılda büyük gelişme gösterdiğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Kazakistan'da daha önce Türk filmleriyle ilgili bir şey yapılmamış, ilkini yaptık ve beklediğimizin kat kat üzerinde ilgi gördük. Kazak halkı Türk filmlerine susamış, bunu gördük ve mutlu olduk. Ortak kültür ve değerlerimizi sinemacılarımızla yapmalıyız. Burada Kazak yönetmenlerimizle görüştük ve kültürel değerler üzerine ön çalışmalarımızı yaptık. İnşallah kurumlarımızın desteği ile bu projelerin devamını getiririz."

SONRAKİ HABER