için kaldı

"İlk hocalarım, Osmanlı sanatçılarıdır"

Tezhip sanatçısı Rabia Koraltan "Alaylı bir sanatçıyım. Benim ilk hocalarım, Osmanlı'nın sanatçılarıdır diyebilirim" dedi.

F5HABER F5HABER
"İlk hocalarım, Osmanlı sanatçılarıdır"

İSTANBUL (AA) - Tezhip sanatçısı Rabia Koraltan, sanat çalışmalarına Osmanlı sanatçılarının eserlerini taklit ederek başladığını belirterek, "İlk hocalarım, Osmanlı sanatçılarıdır" dedi.

Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde sergi açmaya hazırlanan Koraltan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanatsız bir hayat düşünemediğini ve Osmanlı hayranı olduğunu ifade ederek, "Osmanlı sanatçılarının yaptığı tezhipler çok dikkatimi çekti. Bunu öğrenip yapmak istedim" diye konuştu. 

Koraltan, sanat hayatına 1989'da kendi kendine başladığını ve "alaylı" bir sanatçı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Benim ilk hocalarım, Osmanlı'nın sanatçılarıdır diyebilirim. Onlar, Osmanlı tuğralarını ve tezhiplerini çok güzel yapmışlar. Ben de onların eserlerini taklit ederek başladım. Asıllarına sadık kalarak yaptım. Tezhip sevgisi, o zaman başladı. Padişahların hayatlarını okuyarak, müzehhipleri tanıyarak başladım. Tezhibe daha çok gönül verdim."

Tezhip sanatının inceliklerini ve tekniğini bilmeden eser vermenin çok zor olduğunu anlatan Koraltan, şöyle konuştu:

"Gerçekten tekniğini bilmeden tezhip yapmak çok zor. Bu sanatı en iyi öğrenebileceğim yer olan ve tarih boyunca sanat eğitiminin merkezi konumunu koruyan, Topkapı Sarayı'ndaki kurslara katıldım. Hocalarım Semih İrteş, Mamure Öz, Serap Bostancı ve Melek Antel ile çalıştım. Onların yanında sanatın tekniklerini öğrendim."

Koraltan, halen hocası Serap Bostancı Tuluk ile sanat çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürdüğünü kaydetti.

Tezhip sanatçısı Rabia Koraltan'ın 12 Ekim Pazartesi günü saat 18.00'de Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde "Ah Mine'l Aşk" isimli sergisi izlenime sunulacak. 

SONRAKİ HABER