için kaldı

Haftada 10 milyon sivrisinek üretiyorlar!

Çinli bilim adamları, dang hummasıyla mücadele çerçevesinde hastalığa neden olan dişi sivrisinekleri ortadan kaldırmak için bakteri taşıyan erkek sivrisinek yetiştirmeye başladı.

F5HABER F5HABER
Haftada 10 milyon sivrisinek üretiyorlar!

Guangdong eyaletindeki bir bilim parkında kurulan fabrikada dang hummasıyla mücadele için özel bir bakteri taşıyan erkek sivrisinek yetiştiriliyor.

HAFTADA 10 MİLYON ERKEK SİVRİSİNEK ÜRETİYORLAR

China Daily gazetesinin haberine göre, ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinde bulunan fabrika, haftada yaklaşık 10 milyon erkek sivrisinek yetiştiriyor. Bu sineklere, genellikle böceklerde görülen "wolbachia" bakterisi enjekte ediliyor.

ÇİFTLEŞEN DİŞİLER KISIRLAŞIYOR

Daha sonra bakteriyi taşıyan erkek sivrisinekler, 3 kilometrekarelik Şazay Adası'na salıveriliyor. Fabrikadan çıkan erkek sivrisineklerle çiftleşen dişiler, bakteri nedeniyle kısırlaşıyor.

SİVRİSİNEK SAYISININ AZALMASINI SAĞLIYOR

Yöntem, belirli bir sürede bölgedeki sivrisinek sayısının önemli oranda azalmasını sağlıyor.

SİVRİSİNEK ORANLARINDA YÜZDE 90 AZALMA SAĞLANDI

Sun Yat-sen Üniversitesi Mikrobiyoloji Üniversitesi'nden Şi Cıyong, ilk grup erkek sivrisineğin 12 Mart'ta adaya salıverildiğini açıkladı. Şi, bakteri taşıyan ve yaklaşık 2 hafta ömre sahip sivrisineklerin düzenli aralıklarla salıverilmesi sonucu adanın bazı kesimlerindeki sivrisinek sayısında yüzde 90 oranında düşüş sağlandığını belirtti.

GEÇEN YIL 46 BİN KİŞİYE DANG HUMMASI TEŞHİSİ KONULDU

"Sivrisinek fabrikasında" Çin ve ABD'deki üniversitelerden araştırmacıların yanı sıra Çin Hastalık Kontrol Merkezi ve Guangcou Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden uzmanlar da görev yapıyor.

Çin'de geçen yıl büyük bir kısmı Guangdong eyaletinde olmak üzere yaklaşık 46 bin kişiye dang humması teşhisi konulmuştu. Vakalardan 35 binine eyalet başkenti Guangcou'da rastlanmıştı. Dişi sivrisinekler tarafından bulaştırılan, ateş ve eklem ağrısı gibi belirtilere neden olan hastalık 5 kişinin ölümüne neden olmuştu.

SONRAKİ HABER