Efes'in Kültür Mirası özlemi

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alamayan Efes Antik Kenti'nin 2015'te bu listeye dahil olması için çalışmalar hızlandırıldı

F5HABER F5HABER
Efes'in Kültür Mirası özlemi

İZMİR (AA) - Antik dönemin dünyada en fazla tanınan kentlerinden birisi olmasına rağmen bürokratik eksiklikler nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil olamayan Efes Antik Kenti'nin 2015'te listeye girebilmesi için çalışmalara hız verildi.

Tarihi MÖ 6'ncı bin yıllara kadar dayanan, mevcut şekliyle 8 bin yıllık bir geçmişi anlatan Efes Antik Kenti, her yıl, dünyanın dört bir yanından 2 milyona yakın turisti ağırlıyor. Türkiye'nin dünyada adı en fazla tanınan değerlerinden birisi olmasına rağmen ilk başvurunun yapıldığı 1994 yılından bu yana UNESCO'nun yayınladığı Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan kentin asıl listeye dahil olması için çalışmalar arttırıldı.

AA muhabirine açıklama yapan Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Efes'in değerinin herkes tarafından bilindiğini ancak bu listeye girebilmek için bazı çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

"Efes'in dünya kültür mirasları arasında yer almasını bizden çok yabancılar istiyor" diyen Bakıcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kalıcı liste başvurusu yapılan antik kentte en önemli eksikliğin alan yönetimi olduğunu ifade etti.

Çoğu bürokratik işlemden ibaret olan bu çalışmaların geçmiş dönemlerde ihmal edildiğini savunan Başkan Bakıcı, şöyle konuştu:

"Alan yönetimini hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Buradaki değerler herkes tarafından biliniyor. Efes ile ilgili hiçbir sorun yok. Bizim yalnızca onu nasıl kullanacağımızı göstermemiz gerekiyor. Bugüne kadar ihmal edilmiş bürokratik işlemler. Bunlar oluştuğu zaman UNESCO listesine girmek çok rahat olacak. Efes'i gezen UNESCO heyetlerinin bir beklentisi var. Onlara belli doneler sunduğumuzda bu sonucu rahatlıkla elde edebileceğiz. Ben 2015 yılında Efes'in UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne rahatlıkla girebileceğine inanıyorum."

Kalıcı Miras Listesi'ne dahil olma sürecinde eylül ayında UNESCO uzmanlarının antik kentte inceleme yapacağı, 2015 yılının mart ayında da kararın açıklanacağı ifade ediliyor

- Antik Liman projesi ihale sürecinde

Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, tarihte bir liman kenti olan ancak denizin çekilmesiyle bu özelliğini kaybeden kente eski hüviyetini kazandırmayı öngörülen Efes Antik Kanal Projesi'nde ikinci ihale süreci için hazırlıkların devam ettiğini de anlattı.

Uluslararası ölçekte merak edilen proje ile denizden antik kentin tarihi liman bölümüne kadar 6 kilometrelik bir kanal açılarak burada bir marina yapılmasınının öngörüldüğünü ifade eden Bakıcı, bu projenin, tarihin canlandırılması açısından dünyanın gözde projeleri arasında yer aldığına dikkati çekti.

Projenin heyecan verici olmasına rağmen liman bölgesinde gemi batıklarının bulunması nedeniyle hassas olunması gerektiğine dikkati çeken Bakıcı, "Bu zorluklar nedeniyle bu gibi işleri yürütecek grupların bulunmasında sıkıntı yaşanıyor. Bir ihale yapıldı ancak sonuçlandıramadı, ikinci ihaleye çıkılacak. Özel teknolojilerin kullanılmasını zorunlu kılan bir proje olacak. İğneyle kuyu kazılacak. Yapımı biraz zahmetli olsa da sonucu Türk turizmine büyük değer katacak" dedi.

SONRAKİ HABER