için kaldı

Devasa fermanlar müzayedede satılacak

Antalya Antik Müzayede tarafından 30 Kasım'da gerçekleştirilecek müzayedede III. Selim ve I. Abdülhamit'e ait 2 ferman da satışa sunulacak.

F5HABER F5HABER
Devasa fermanlar müzayedede satılacak

ANTALYA (AA) - Antalya Antik Müzayede tarafından 30 Kasım'da gerçekleştirilecek müzayedede III. Selim ve I. Abdülhamit'e ait 2 ferman da satışa sunulacak. 

Antalya Antik Müzayede sahibi Ahmet Muhtar Kızıltan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da ilk kez düzenlenen kapsamlı müzayedede 287 eserden oluşan koleksiyonların satılacağını söyledi.

Müzayedede Türk resminin öncü isimlerinin eserlerinin yanı sıra batılı ressamlara ait birçok tablonun da koleksiyonerlerin ilgisine sunulacağını dile getiren Kızıltan, müzayedeye çıkacak objeler arasında padişah tuğralı çerezlikler, Fransız şamdan, Osmanlı telkari işçilikli tepsi, padişah tuğralı zarf ve fincan, tuğralı gümüş mücevher kutularının yanı sıra 19. yüzyıl Murano cam, Meisen porselen takımları, Dresden vazolar, Limoges obje, Japon imari gülabdanlar gibi objelerle kişiye özel ve tek olarak üretilmiş mücevherlerin yer aldığını kaydetti.

Müzayedede Münif Fehim, Şefik Bursalı, Eşref Üren, Maide Arel, Muhsin Kut, Diyarbakırlı Tahsin, Recep Ahmet , Florian, Mehmet Necefzade, Elif Naci, Ali Atmaca, Remzi İren, Nimeatullah Gerasim, Şeref Akdik, Ahmet Uzelli, Cemal Toy, Şerif Renkgörür, Pavlikievich, A. Fazıl Aksoy ve daha birçok sanatçının eserinin satılacağını anlatan Kızıltan, çağdaş hattatlara ait özel hat sanatı örneklerinin de koleksiyonerlerin ve sanatseverlerin beğenisine sunulacağını ifade etti.

- 1,5 metre uzunluğundaki fermanlar 

Kolleksiyoner Mehmet Çebi tarafından sunulacak müzayedenin en ilgi çeken objelerinin Osmanlı padişahlarından III. Selim ve I. Abdülhamit'e ait 1,5 metre uzunluğundaki 2  ferman olduğunu bildiren Kızıltan, III. Selim'e ait 1801 tarihli 15 satırdan oluşan fermanın Hareyni Şerifeyn'e bağlı gelirlerden bir bölümünün Gebze'deki Mustafa Paşa Vakfı'na devredilmesiyle ilgili olduğunu belirtti.

I. Abdülhamit'e ait fermanın ise İran'ın Şiraz eyaletindeki bir gayrimenkulun devriyle ilgili olduğunu ifade eden Kızıltan, "Bu tür büyük ölçülü fermanlar padişahın konuya verdiği öneme göre hazırlanıyor. Müzayedede satılacak ve normal fermanların neredeyse iki katı büyüklüğündeki fermanlar 65'er bin liradan satışa sunulacak" dedi.

Müzayedeye Antalya ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinden sanatseverlerden yoğun ilgi göstermesini beklediklerini dile getiren Kızıltan, "Müzayedede Cumhuriyetin ilk dönem ressamlarına ait tablolar ile hat ve çeşitli objelerden oluşan karma eserler de satılacak. Özellikle Antalya'da yaşayan yabancı uyruklu sanatseverler bizleri arayarak müzayedeyle ilgili bilgi talep ediyor. Onların bu ilgisi bize bu tür etkinlikleri yapma adına daha çok heyecan veriyor" diye konuştu.

Müzayede, 30 Kasım Pazar günü saat 14.00'de Lara'daki Sera Otel'de gerçekleştirilecek.

SONRAKİ HABER