Atatürk hutbe vermişti

- Balıkesir'de Atatürk'ün 7 Şubat 1923'te hutbe verdiği Zağnos Paşa Camii'nin geniş çaplı restorasyonu için gelecek ay ihale yapılacak.

F5HABER F5HABER
Atatürk hutbe vermişti

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in simge yapılarından, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı sonrası hutbe verdiği yaklaşık 600 yıllık Zağnos Paşa Camii restore edilecek.

Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi caminin restorasyonu için gelecek ay ihaleye çıkılacağını ve bundan bir, iki ay sonra  çalışmalara başlanacağını söyledi.

Kentin en önemli yapılarından olan caminin zaman içinde tahribata uğradığını belirten Erarı, "Özelikle 1897 yılında meydana gelen büyük Balıkesir depremi, camimizin birçok yerine zarar vermiş. Kayıtlara göre, depremden sonra cami yeniden inşa edildi diyebiliriz. O tarihi esas alırsak yapı 118 yıl önce yenilendi ve adeta tekrar yapıldı" dedi.

Caminin inşasının yaklaşık 600 yıl öncesine dayandığı bilgisini veren Erarı, restorasyonla ilgili hazırlıklarının sürdüğünü aktardı. Erarı, şöyle konuştu:

"Restorasyonun süresi 600 gün olacak. Bu caminin, 6 haftada yapılıp bitirildiği rivayet ediliyor. 6 haftada yapılan camiyi 600 günde restore edeceğiz. Çabamız, ustanın bıraktığı emaneti yeniden orijinal haline getirmek olacak. Bu bakımdan iğne ucu kadar ayrıntılarla uğraşmayı gerektiren bir çalışma yapacağız. 6 haftada yapılan bir eserin 600 günde yenilenmesi bundan dolayıdır. Bu cami kesme taştan inşa edilmiş. Kesme taşlar arasındaki dolgular ile pencere doğramaları yeniden yapılacak. Caminin orijinalinde 3 kapı bulunuyor ancak daha sonra kadınlar için bir kapı daha yapılmış. O kapı kapatılacak ve 3 kapılı hale getirilecek. Ayrıca kurşun örtü dediğimiz caminin kubbe ve minare başında yer alan bölümün yıpranan yerleri değiştirilecek. İç kısımda boya ve badana yenilenecek. Yapının elektrik tesisatı, ihtiyacı karşılayamıyor. Bunu yenileyeceğiz."

Erarı, Zağnos Paşa Camii'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Bu ibadethanenin, kentin tam ortasında yer aldığına işaret eden Erarı, "Mehmed Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşı'nda bu camide hutbe vermiş ve vatanı kurtarma konusunda halkı heyecanlandırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de 7 Şubat 1923'te yine bu camide hutbe vermiştir" ifadesini kullandı.

SONRAKİ HABER