için kaldı

Anız yakmak çok tehlikeli

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının anız yakmayı tehlikeli hale getirdiğini belirtti.

F5HABER F5HABER
Anız yakmak çok tehlikeli

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının anız yakmayı tehlikeli hale getirdiğini belirterek, "Üreticilerimizin bu gerçeği ve toprağa verdiği zararları da düşünerek anız yakmaktan kaçınması gerekir" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, her yıl Haziran-Eylül döneminde yapılan ve toprak verimliliğine zarar veren anız yakma ve yanlış arazi kullanımının, verimli tarım alanlarının azalmasına yol açtığını belirtti.

Anız yakılmasıyla toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin zarar gördüğünü ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Anız yangınları sırasında 0-5 santimetre derinlikte 250 santigrat dereceye ulaşan sıcaklıklar meydana gelir ve verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik madde yok olur. Bir diğer husus ise, anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ve ormanlar tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileriyle toprakla birlikte birçok canlı önemli derecede zarar görmektedir. Doğal dengeyi bozan anız yakma birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok eder."

Verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerin daha fazla toprak işleme ve kimyasal maddeler kullanma yoluna başvurduğuna dikkati çeken Bayraktar, bu nedenle hem ekonomik, hem de çevresel sorunların ortaya çıktığını ifade etti.

Anız yakma ile toprağın yapısında geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplar meydana geldiğini belirten Bayraktar, "Zamanla bu birikimler toprak verimliliğini önemli derecede etkiler ve toprak çoraklaşarak tarım yapılması mümkün olmayan bir materyale dönüşür. Anız yakma toprağın yapısını iyileştiren ve su tutma kapasitesini artıran organik maddelerin de yok olmasına yol açmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, anız yakmanın ormanlar için de büyük tehlike barındırdığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Orman alanlarına sıçrayarak büyük zarar veren anız yangınları, sıçradığı doğal mera ve ormanlık arazilerin yüzeyindeki bitki tohumları ve köklerini yakarak büyük kayıplara neden olur. Anız yangınları arazilerde yılan gibi zararlıları yiyen canlıların, uğur böceği gibi birçok faydalı böceğin yok olmasına yol açar. Kontrolden çıkan anız yangınları, köy, kasaba ve şehirlerdeki yerleşim yerlerini olumsuz etkiler.

Tarımsal araziler içinde bulunan enerji iletişim ve haberleşme hatlarını taşıyan direklerin yanarak zarar görmesine neden olur. Anız yangınları toprak yüzeyinde yüksek yakıcı sıcaklık oluşturarak toprağın içindeki canlıların azalmasına ve doğal dengenin bozulmasına neden olur. Çıkan anız yangınları, tarla yüzeyini bitki örtüsüz çıplak bırakarak su ve rüzgar erozyonuna hassas hale getirir. Anız yangınları ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulur, verimliliği önemli oranda azalır. Anız yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak kayıplarının anız yakılan tarlalarda olduğunu göstermiştir."

-Toprak işlemesiz tarım uygulamaları -

Üreticilerin anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmesi gerektiğini belirten Bayraktar, çiftçilerin toprak işlemesiz tarıma yönlendirilmesi gerektiğine işaret etti. 

Toprak işlemesiz tarımın yakıt maliyetlerinde büyük ölçüde tasarruf sağladığını belirten Bayraktar, "Toprak yüzeyindeki buharlaşma ve erozyon büyük ölçüde önleniyor. Toprakta organik madde miktarı artığı için toprağın su tutma kapasitesi artıyor. Verim artıyor, anız yangınları önleniyor" ifadesini kullandı.

SONRAKİ HABER