için kaldı

19. İzmir Kitap Fuarı açıldı

İzmir Kitap Fuarı, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile bu sene kapılarını 19. kez okurlara açtı.

F5HABER F5HABER
19. İzmir Kitap Fuarı açıldı

İZMİR (AA) - İzmir Kitap Fuarı, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile bu sene kapılarını 19. kez okurlara açtı.

Uluslararası İzmir Fuar Alanı'nda 405 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu ve 800 kadar şair ve yazarın katılımıyla düzenlenen 19. İzmir Kitap Fuarı açıldı.

Fuarın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, çok zor ve yorucu bir dönemden geçilmiş olduğunu ifade ederek, "Genişleyen yasaklar, hayatın her alanına sirayet eden yasaklar, Twitter, Youtube yasakları, kendi internetimizi kurmaktan, dünyadan kopmaktan bahseden bakanlar, milletvekilleri ile yerimizin Kuzey Kore, Çin ya da İran olduğunu göstermeye çalışan demeçlerle bunalıyoruz. Bizim görüşümüz, yönümüz batıya dönüktür. Şuan İzmir'deyiz. yüzümüz Ege'ye dönüktür" dedi.

Garip Şairleri'nin anılacağı fuarın onur konuğunun edebiyatçı, öykücü olmasının yanında dil konusunda yol göstericiliği ile tanınan Feyza Hepçilingirler olduğuna işaret eden Celal, Hepçilingirler'in Ayvalık doğumlu olup yazmaya İzmir'de başladığını anımsattı.

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da annesinin İzmir'de doğduğunu, kendisini daima İzmirli hissettiğini belirterek, İzmir'in Ege'nin çağdaş, daima ileriye dönük, aydınlanmanın her alanını yaşamış bir kenti olduğunu söyledi. Hızlan, "Onun için ben de İzmir Kitap Fuarı'nın çok daha başka anlam taşıdığını, gelen ziyaretçiler için de zengin bir fuar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Türk edebiyatında Feyza Hepçilingirler'in dil bilincini yüksek tutması, yazdıkları ile bunun ne kadar önemli bir bilinç olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunu kaydeden Hızlan, "Bu bilinç sadece edebiyatçılar için değil, Türkçe'yi konuşan herkes için gereklidir" dedi.

Yazar Feyza Hepçilingirler de İzmirliler ve kendini İzmirli hissedenlere seslendiğini belirterek başladığı konuşmasında, İzmir'in Türkiye ortalamasına göre 10 yıl ilerlemişlik farkı olduğunu söyledi. Hepçilingirler, "İzmirli olmaktan onur duyuyorum. Bu onurun bana onur konuğu olarak verilmiş olması da gerçekten çok sevindirici" dedi.

TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu'nun açış konuşmasını yaptığı fuara İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da katıldı.

Hepçilingirler'e plaket takdim edilen açılışta kurdele kesiminin ardından katılımcılar, yayınevlerinin stantlarını gezdi.

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş da fuarın ilk gününde kitaplarını imzalayanlar arasında yer aldı.

Girişin ücretsiz olduğu 19. İzmir Kitap Fuarı, 27 Nisan'a kadar her gün 11.00-20.00 saatlerinde ziyaretçilere açık olacak.

Bu yıl 19. kez düzenlenen fuarda, söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk etkinlikleriyle yaklaşık 145 etkinlik gerçekleştirilecek.

Fuarda düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerine Feyza Hepçilingirler, Doğan Hızlan, Gülten Dayıoğlu, İlber Ortaylı, Canan Tan, Muzaffer İzgü, Füruzan, Ercan Kesal, Murathan Mungan, Yılmaz Özdil, Can Dündar, Ayfer Tunç, İlker Başbuğ, Deniz Kavukçuoğlu, Sunay Akın, Ahmet Ümit, Ataol Behramoğlu, Mustafa Balbay, Uğur Dündar, Doğu Perinçek, Ahmet Telli, Erdoğan Aydın, Yekta Kopan, Enver Ercan, Erendiz Atasü, Ayşe Kulin, Onur Öymen, Aslı Tohumcu, Behiç Ak, Bülent Habora, Nihat Behram ve pek çok yazar ve şair konuk oluyor.

- Garip Şairleri 100 Yaşında

Türk şiirinin önemli isimleri Orhan Veli ve Oktay Rifat'ın doğumlarının 100, Melih Cevdet Anday'ın 99. yaşı sebebiyle fuarın teması "Garip Şairleri 100 Yaşında" olarak belirlendi. Fuarda sunuş yazısının Enver Ercan tarafından hazırlandığı TÜYAP'ın düzenleyeceği Garip Şairleri 100 Yaşında Sergisi'nin yanı sıra şiir dinletileri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.

Orhan Kemal'in 100. yaşı da TÜYAP tarafından kutlanmaya devam ediyor. İçerik ve arşivin Işık Öğütçü, tasarımının ise Sadık Karamustafa tarafından yürütüldüğü "Orhan Kemal 100 Yaşında" sergisi fuar süresince İzmirli okurlarıyla buluşacak.

SONRAKİ HABER