168 kişiye ''panik butonu'' verildi

-Aile içi şiddetle mücadele için kadın konukevlerine yönelik teknik yardım projesi üzerinde de çalışmalar sürüyor. Projeyle şiddete maruz kalmış kadınların yeterli korumaya sahip olmaları hedefleniyor

F5HABER F5HABER
168 kişiye ''panik butonu'' verildi

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2014 yılının ilk yarısında da kadına yönelik önemli çalışmalar yürüttü. Şiddet görenleri korumaya yönelik 2012 yılından itibaren Adana ve Bursa'da başlayan ve kamuoyunda "panik butonu" olarak bilinen projeyle haziran ayı itibariyle toplam 168 buton mağdurlara verildi.

Kadına şiddetle mücadele için toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili farkındalık çalışmaları yürüten Bakanlık, şiddet gören kadınları korumaya yönelik de çeşitli adımlar atıyor. 

Bakanlık verilerinden elde edilen bilgilere göre, hizmet kalitesinin yükseltilmesi amacıyla Sinop ve Düzce'de 2 yeni kadın konukevi hizmete açılırken, 5 kadın konukevi ise güvenlik ve hizmet standartları gereği yeni binalara taşındı. 

Bütçe giderlerinde tasarruf ve etkinlik sağlanması amacıyla ise toplam 3 ilde müstakil olarak hizmet vermekte olan ilk kabul birimleri, kadın konukevleriyle aynı binada hizmete başladı. Bir ilde ise 2 olan kadın konukevi sayısı, hizmet kalitesi gereği 1'e düşürüldü.

2014 yılı sonu itibariyle ise kadın konukevi bulunmayan 5 ilde, kadın konukevi açılması planlanıyor.

-Kadına yönelik şiddet araştırması yeniden yapılacak

Şiddet gören kişileri korumaya yönelik 2012 yılından bu yana Adana ve Bursa'da "Elektronik Destek Sistemi Pilot Uygulaması"na devam ediliyor. Pilot uygulama kapsamında Haziran 2014 itibariyle Adana'da 91, Bursa'da ise 77 olmak üzere toplam 168 buton mağdurlara verildi.

Şiddet mağdurlarına yönelik koruma ve destek mekanizmaları geliştirilmesi, şiddet mağdurlarının etkin bir şekilde korunması için "Elektronik Destek Sistemi"nin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Öte yandan şiddet mağdurlarına yönelik sunulan hizmetler açısından yeni bir model olan Şiddet Önleme ve 

İzleme Merkezlerinde Şiddetin Önlenmesi (ŞÖNİM) ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak 

uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetleri de sürdürülüyor. Kadının ekonomik, psikolojik, hukuki ve sosyal olarak güçlendirilmesi amacıyla 14 ŞÖNİM faaliyet gösteriyor.

Kadınların yaşadığı aile içi şiddetin yaygınlığı, şiddet biçimleri, neden ve sonuçlarıyla risk faktörlerinin saptanması amacıyla 2008 yılında gerçekleştirilen "Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması" ise güncel veriler elde edebilmek için yenilenecek.

-Standartlar belirlenecek

Bakanlık, 2014 yılı itibariyle "Aile İçi Şiddetle Mücadele İçin Kadın Konukevleri Teknik Yardım Projesi" üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Projeyle şiddete maruz kalmış kadınların yeterli korumaya sahip olmaları hedefleniyor.

Proje kapsamında 26 ilde yapılan ihtiyaç analizlerinde ortaya çıkan konular dikkate alınarak eğitim materyalleri hazırlanacak, eğitimler verilecek. 

Bu faaliyetlerin yanı sıra kadın konukevi, ŞÖNİM ve konukevi öncesi/sonrası destek mekanizmalarının kurulması ve güçlendirilmesi için standartlar tanımlanacak, model geliştirilecek. Kadına karşı şiddet konusunda iletişim stratejisi de hazırlanacak.

-Suriyeliler için "şiddete müdahale" eğitimi veriliyor

Bakanlık, Suriye'de devam eden savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarının toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda farkındalıklarının artırılması yönünde çalışmalar gerçekleştirdi. 

Bu kapsamda Suriyelilere hizmet sunan ilgili personelin toplumsal cinsiyete dayalı şiddete müdahale konusunda kapasitelerinin geliştirilmesi için eğitim programları düzenlendi. 

Türkiye'de kadınların ekonomik fırsatlara erişiminin artırılması için de projeler yürütülüyor. Bu projeler kadın kooperatiflerinin desteklenmesini de içeriyor.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik de eğitim programları geliştiriliyor. Böylece kadın hakları ve kadın erkek eşitliği konularında vatandaşların bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

SONRAKİ HABER