için kaldı

'Anzaklara karşı Türklerin yanında savaşacağım'

Len Hall adındaki Anzak askeri, 'Bir dahaki sefere savaşırsak taraf değiştireceğim ve Anzaklara karşı Türklerin yanında savaşacağım' dedi"

F5HABER F5HABER
'Anzaklara karşı Türklerin yanında savaşacağım'

ÇANAKKALE (AA) - Gelibolu Yarımadası'nda, 100 yıl önceki Çanakkale Savaşları'na katılan Anzak askerlerinden en son hayatını kaybeden 10'unun öykülerini araştırıp kitaplaştıran Avustralyalı akademisyen ve tarihçi Jonathan King, bu kişilerden Len Hall'ın, "Bir dahaki sefere savaşırsak taraf değiştireceğim ve Anzaklara karşı Türklerin yanında savaşacağım" dediğini aktardı.

Yunus Emre Enstitüsünün, savaşların 100'üncü yılı dolayısıyla Bursa'nın Nilüfer Belediyesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin katkılarıyla düzenlediği "Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü Yılında Barış İçin Edebiyat Köprüleri Kuruluyor" başlıklı etkinlik, Çanakkale'de bir otelde yapıldı.

Etkinlikte konuşan King, Anzakların İtilaf Devletleri safında yer alarak Türklere saldırmasının büyük bir hata olduğunu söyledi.

Bu hata nedeniyle çok büyük bir bedel ödendiğini dile getiren King, "8 bin Anzak burada hayatını kaybetti. 8 ay süren savaşın sonunda biz çekilmek zorunda kaldık ve Osmanlı ordusu savaşı kazandı. Sonra bu topraklara geri gelip 'Üzgünüz, size saldırdık' demek istedik" dedi.

King, bu "büyük hata"nın kitabını yazmak istediğini ve bunu gerçekleştirdiğini ifade etti.

Kitabını, Gelibolu Yarımadası'nda savaşıp o dönem hayatta kalmış son 10 Anzak askerinin yaşadıkları üzerine kurduğunu, bir belgesel film de hazırladığını anlatan King, şunları aktardı:

"Son yaşayan Anzak askeri de Çanakkale Savaşları'nı bir felaket olarak nitelendirdi. Len Hall adındakiAnzak askeri, 'Bir dahaki sefere savaşırsak taraf değiştireceğim ve Anzaklara karşı Türklerin yanında savaşacağım' dedi. Savaş alanında Anzak askerleri, Osmanlı askeriyle arkadaşlık kurdu çünkü birbirleriyle konuşacak kadar yakındılar. Bazı zamanlar birbirlerine çikolatalar, sigaralar, yiyecekler hediye ediyorlardı. Bir yazar olarak tüm hayatım boyunca tarihi kitaplar yazdım. Her seferinde tarihe gözleriyle bakmış kişileri aktarmaya çalıştım. Kurgu değil, gerçeklerin yazarıyım."

Jonathan King, cephede bazı askerlerin ölmeden birkaç dakika önce notlar bıraktığı bilgisini verdi.

Notların ortak özelliğinin, "Lütfen beni hatırlayın" cümlesi olduğuna değinen King, "Siperden çıktığı zaman da öldüler. Bu yüzden bu son askerlerin kaleme aldığı mektuplar çok önemli. Benim dedem de burada savaştı, hayatta kaldı ve bir sonraki savaş için Fransa'ya gitti. Onun da bıraktığı günlük ve bazı mektuplar var" ifadesini kullandı.

Bu coğrafyadan yansıyan en önemli sonucun, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması olduğuna dikkati çeken King, "Mustafa Kemal, çok büyük, muhteşem, olağanüstü bir zafer kazandı. Çanakkale Savaşları ile ilgili birinci, en önemli konu ise aslında Türkiye'nin kurulmasının sağlanmasıdır. Bu yüzden Anzaklara teşekkür etmeniz lazım" diye konuştu.

SONRAKİ HABER