Windows 10 Mobile İlk Bakış

Microsoft yeni Windows 10 işletim sisteminin resmi duyurusunu geçtiğimiz Eylül ayında yapmıştı.

VATAN VATAN
Windows 10 Mobile İlk Bakış

Daha detaylı bilgileri ise geçen yılın sonunda edinebildik. İşletim sistemini bir süredir deneyimleme fırsatımız oldu. Firma isimlendirmede 9 rakamını atladı çünkü kullanıcılara hemen her şeyin çok farklı olacağı mesajı verilmek isteniyor. İşletim sistemi akıllı telefon, tablet ve PC'lerde çalışabilecek.

Microsoft 8 inç ve daha geniş ekranlı sistemler ile küçük tablet ve akıllı telefonlarda çalışacak iki Windows 10 vaat ediyor. Küçük tablet ve akıllı telefonlarda Windows 10 Mobile ‘ı göreceğiz. Gelecekte büyük ekranlı ARM işlemciye sahip cihazlarda iş biraz karışabilir ancak şu anda durum bu şekilde. Windows 10 Mobile kurulu akıllı telefonlarda klasik bir masaüstü ile küçük kutucuklar karşınıza çıkmayacak. Aynı şekilde masaüstü bilgisayarlarda ise klavye ve fare kullanımına daha uygun bir arayüz sunulacak. Form faktörleri arasında geçiş ile kullanıcıların kendilerini adeta evlerinde hissedebilmesi amaçlanıyor.

Daha da önemlisi işletim sisteminin kodları farklı form faktörleri ve cihazlarda paylaşılıyor, yani geliştirilen uygulamalar her yerde çalışabiliyor, Xbox da dahil. Microsoft'un geliştirdiği evrensel People uygulaması şu an tüm Windows 10'lu sistemlerde çalışabiliyor, Outlook uygulaması ve Office paketi de bu şekilde olacak.

Masaüstü bilgisayarlar için Windows 10 Technical Preview sürümü uzun zamandır kullanılıyor ve geliştirme aşaması hala devam ediyor. Akıllı telefonlar için Windows 10 Mobile Insider Preview daha sonra kullanıma sunulmuştu. İlk olarak Lumia 630, Lumia 635, Lumia 636, Lumia 638, Lumia 730 ve Lumia 830'a kurulabilen Windows 10 Mobile Insider Preview sürümü daha sonra Lumia 1520, Lumia 930 ve Lumia 1020'yi de desteklemeye başladı. Microsoft'un açıklamasına göre Windows 10 Mobile işletim sistemi şu an Windows Phone 8.1 çalıştıran Lumia'ların tümüne yüklenebilecek, bazı cihazlarda donanım limitleri nedeniyle sunulan özelliklerden bazıları kırpılabilir.

Windows 10 Mobile Yenilikleri

Windows 10 Mobile ile birçok yenilik geliyor ancak bunların hepsi Windows 10 basın etkinliğinde paylaşılmamıştı. Şu anki ön izleme sürümleri de hala geliştirilme aşamasında, yani nihai işletim sisteminde hayli aşama kaydedilmesi söz konusu olabilir. Değişikliklerin anlatıldığı resmi liste şu şekilde:

Başlangıç Ekranı İçin Tam Boyutlu Arka Plan Görseli:  Akıllı telefonları özelleştirmede esneklik sunulacak, kullanıcılar Başlangıç ekranı arka planına dilediği tam boyutlu arka plan görselini dahil edebilecek.

Hızlı İşlem Merkezi İyileştirmeleri:  Windows Phone 8.1'de dört adet hızlı işlem erişimine olanak tanınıyordu. Windows 10 Mobile'da bu şekilde üç diziye kadar kısayol eklenebilecek.

İnteraktif Bildirimler:  Bildirimler artık daha aktif, örneğin bir alarmı direkt susturabilmek ya da haritalar için görsellere erişmek mümkün. Kısa mesajlara yazılı ya da sesli, hızlı şekilde yanıt oluşturulabiliyor.

Speech-to-text Yeteneğinin İyileştirilmesi:  İşletim sistemi sesli girişe adapte edilmiş durumda. İfade edilen kelimeler başarılı şekilde tanımlanabiliyor. Tabii burada ilk etapta İngilizce başarımı akla gelmeli. Örneğin sayı olan “two” ile aynı zamanda anlamındaki “too” sözcüklerinin telaffuzlarını telefon başarılı şekilde anlayabiliyor.

Daha Güçlü Fotoğraf Uygulaması:  Fotoğraf uygulaması daha agresif tasarlanmış ve arayüzde yerel dosyaların yanı sıra OneDrive'da depolanan görseller de listeleniyor.

Bu özelliklerin yanı sıra “Ayarlar” menüsü de çeşitli yeni seçenekler ve yeni bir arayüzle zenginleştirilmiş vaziyette. Klavyede yeni jestler kullanılabiliyor. Mesajlaşma uygulamasında ise iyileştirme şart görünüyor.

Kullanıcı Arayüzü

Windows 10 Mobile'ın kutucuklardan oluşan arayüzü hiçbirimize yabancı değil. Ayarlar menüsü ve Hızlı İşlem Merkezi alanında bazı iyileştirmeler var ve bunların bir kısmı kişisel bilgisayarlarda çalışan Windows 10'a da aktarılmış vaziyette. Hem PC'de hem de mobil cihazlarda aynı işletim sistemini kullanmak seçeneklere adapte olmak açısından büyük avantaj sağlıyor.

Windows 10 Mobile'da ilk fark edilen yenilik yeni arka plan görseli. Kutucuklar transparan tasarlandığı için arka plan görselini görebiliyoruz. Hatta Başlangıç ekranında sağdan sola doğru kaydırma yaptığımızda açılan tüm uygulamaların yer aldığı listede de arka plan görseli bizleri karşılıyor.

İşletim sisteminde eski Başlangıç ekranı arka plan seçenekleri kaldırılmış, kutucuklar arkasından görünecek şekilde arka plan görseli belirleme olanağı var. Ancak Microsoft daha önce tamamen saydam olan kutucuk tasarımı seçeneğini de geri getirme sözü verdi, her iki seçenek de kullanıcılara sunulacak. Elbette dileyen kullanıcılar arka plan görseli kullanmama olanağına da sahip olacak.

Daha fazla kutucuk görüntüleme imkanı sağlayan ayara da yer veriliyor, bu seçenek etkinleştirildiğinde bir satırda altı adet küçük ebatta kutucuk konumlandırılabiliyor. Çok sayıda uygulama yükleyenler için avantajlı.

Windows 10 Mobile'da dikey formda (4 x 2) ve çok büyük boyutlu (4 x 4) kutucuklar da destekleniyor ancak bunların arayüze eklenebilmesi için ilgili uygulamaların uygun şekilde tasarlanmış olması şartı var.

İşlem Merkezi seçeneğine çeşitli özelleştirme imkanları getirilmiş. Daha önce üst kısıma dört adet kısayol dahil edilebiliyordu, artık üç diziye dek yani toplamda 12 kısayol buraya eklenebiliyor. Sırasıyla Ayarlar – Sistem – Bildirimler menüsüne gitmek yeterli. Elbette hangi uygulamaların bildirim alanında yer alıp almayacağına da karar verebiliyorsunuz.

Yeni Ayarlar menüsünün mantıklı şekilde oluşturulduğunu görüyoruz. Windows Phone 7 günlerinden bu yana daha organize bir arayüz istiyorduk ve nihayet bu isteğimiz yerine getirilmiş. Yeni menüde Sistem, Aygıtlar, Ağ Bağlantısı, Kişiselleştirme, Hesaplar, Zaman ve Dil, Erişim Kolaylığı, Gizlilik, Güncelleme & Geri Yükleme ve Ekstralar başlıklarından oluşan 11 ana seçenek bizlerle. Yeni organizasyon, renk seçimi ve küçük simgeler masaüstündeki Windows 10'a fazlasıyla benziyor.

Ülkemizde henüz kullanılabilir olmasa da kişisel sesli asistan Cortana'da da iyileştirmeler söz konusu. Cortana'nın işletim sistemine daha iyi entegre edilmiş olması sevindirici. Daha fazla komut ve dil desteği kazandırılmış. Başlangıç ekranında 4 x 4 büyük kare kutucuğu oluşturulabiliyor.

Uygulamalar

Uygulamalarda en büyük değişiklik Fotoğraflar'da gerçekleştirilmiş. Arayüzde varsayılan olarak kamera ile çekilen fotoğraflar görüntülense de OneDrive entegrasyonu var ve bulut depolama alanındaki görseller de sunuluyor. OneDrive fotoğraflarını görüntülememe olanağı elbette hazır.

Fotoğrafları seçmek, silmek ve çoklu fotoğraf paylaşmak hayli kolay. Düzenleme seçenekleri döndürme ve kırpma ile sınırlı olsa da düzenleme işlemleri için zaten çok sayıda uygulama yüklenebiliyor. Lumia Creative Studio uygulaması bu alanda başı çeken iddialı araçlardan birisi.

Fotoğraflar uygulamasında yeni Albüm görünümü önümüzdeki güncellemelerle birlikte gelecek. Fotoğrafları ve albümleri kolayca organize etmek, düzenlemek ve arkadaşlarla paylaşmak mümkün olacak. Masaüstündeki Windows 10 ve Xbox ile entegrasyon da beklenen özellikler arasında.

Klasör görünümü yakın zamanda kullanılabilir olacak. Saat uygulamasındaki sekmeli arayüz oldukça güzel düşünülmüş. Yeni hesap makinesi aracında birim dönüştürücüsü kolayca kullanılabilmekte.

Değerlendirme

Şu an konuşmak için erken olsa da Windows 10 Mobile işletim sisteminin doğru yolda olduğunu söyleyebiliriz. Microsoft son dönemde ciddi bir atılım gerçekleştirdi ve final sürümüne dek yeni iyileştirmeler sunulacak gibi görünüyor. Firmanın mobil işletim sistemleri daha önce hiç bu kadar rekabetçi olmamıştı.

Firmanın kullanıcılarla iletişim ve etkileşim anlamında da ciddi bir zihniyet dönüşümü yaşadığı görülüyor. Daha önce hiçbir Beta testi halka tamamen açılmamıştı. İşletim sisteminin geliştirilme sürecine kullanıcıları dahil etmek hem gelişimi görme hem de geri bildirim alma anlamında hayli faydalı oluyor.

Windows 10 Mobile'ın bu ön izleme sürümünü Lumia 630 gibi üst seviye donanımlara sahip olmayan bir akıllı telefonda test ettik. Üründe işletim sistemi hayli akıcı çalışıyor ve herhangi bir sorun yaşatmıyor. Açıkçası final sürüm olmadığı için daha sorunlu bir deneyim bekliyorduk. Microsoft'u tebrik etmek gerek. Firmanın yeni mobil işletim sistemiyle ilgili haber ve rehberlerimiz önümüzdeki süreçte sizlerle olacak.

KAYNAK: http://akillitelefon.com/2015/05/24/windows-10-mobile-ilk-bakis/

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER