için kaldı

Ayarları şaşmış!

Vatandaşların, “Bazı kuyumcular 22 ayar bilezikleri 24 ayar hesabıyla satarak haksız kazanç elde ediyor” şikâyetlerinin artması üzerine Kapalıçarşı’da ufak bir araştırma yaptık. Alıcı olarak girdiğimiz bazı kuyumcularda 10 gramlık 22 ayar bir bilezik için 300-400 lira fazla para istediklerine şahit olduk. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Atayık da, “Kendine esnaf diyen kimse bunu yapmaz” dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Ayarları şaşmış!

SON dönemde altın satın alan vatandaşlar bazı kuyumcuların yaptığı ‘ayar hesabı’ yüzünden zararlı çıkıyor. Gramı 247 lira olan 10 gramlık 22 ayar altın bileziğin normalde 2 bin 470 liraya satılması gerekirken bazı kuyumcuların gram fiyatı daha yüksek olan 24 ayar altından hesapladığı ileri sürülüyor. Bu sırada hesabın 24 ayardan yapıldığını fark etmeyen vatandaş 10 gramlık 22 ayar bilezik için 2 bin 800 lira yani gram başına 33 liradan fazladan para ödüyor. Piyasaya çok fazla hakim olmayan tüketiciler bu nedenle 1 bilezik için 300-400 lira arasında fazladan para ödüyor.

BEĞENMEYEN ALMASIN

Vatandaştan gelen bu şikâyetler üzerine Kapalıçarşı’da ufak bir araştırma yaptık. Çarşı içerisindeki kuyumcuların olduğu caddede alıcı gibi dükkânlara girip bilezik almak istedik. İlk girdiğimiz dükkânda 22 ayar 10 gramlık düz bilezik için, satıcı yaptığı ince hesaptan sonra bizden 2 bin 800 lira ücret istedi. Üstelik hesabı 24 ayardan yaptığını açıklamadı. Biz sorduğumuzda ise “Benim fiyat politikam bu beğenmezseniz diğer dükkânları gezin” dedi. Aynı kuyumcunun karşısındaki başka bir dükkâna girdiğimizde ise 10 gramlık 22 ayar bilezik için dükkân sahibi bizden 2 bin 450 lira ücret istedi. Yani 10 gramlık 22 ayar bilezik için yanyana iki kuyumcuda 350 liralık bir fark oluştu. Fiyat araştırmamız sırasında yine başka bir kuyumcuda 12.10 gramlık bir bilezik için 3 bin 300 lira istendi yani gramı 272 liradan hesaplamıştı. Sonrasında girdiğimiz 2 kuyumcuda da durum çok farklı olmadı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER