için kaldı

Asırlık dondurmanın 65 yıllık ustası Fatma nine

Süt, şeker, salep ve meyan kökü kullanılarak hazırlanan, 150 yıllık geçmişe sahip Görele dondurmasını 65 yıldır yapan Fatma Avcı, bu işin en yaşlı ustaları arasında yer alıyor.

F5HABER F5HABER
Asırlık dondurmanın 65 yıllık ustası Fatma nine

GİRESUN (AA) - Süt, şeker, salep ve meyan köküyle hazırlanan, 150 yıllık geçmişe sahip Görele dondurmasının en yaşlı ustaları arasında 85 yaşındaki Fatma Avcı bulunuyor.

Dondurma yapmayı büyüklerinden öğrenen ve 65 yıldır bu işi yapan Fatma nine, mesleğin sırlarını oğluna da öğretti.

Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Görele dondurmasının eskiden beri hiç değişmediğini söyledi.

"Eskiden çilemiz çoktu, şimdilerde dondurma yapmak kolaylaştı"

Dondurma yapmayı 20 yaşında kayınpederi ve kayınvalidesinden öğrendiğini anlatan Avcı, 1952 yılından bu yana dondurma üretmeye devam ettiğini belirtti.

Geçmişte dondurmayı soğutmak için buz kullandıklarını ifade eden Avcı, şöyle devam etti:

"Eskiden böyle şartlar yoktu, karları yığın yapardık, o yığınları kar kuyularına taşıyorduk, kuyuya birileri giriyordu, sepetlerle karları yerleştiriyorduk. Üzerini de iyi kapatırdık erimesin diye. Sonra o kuyudaki karları derin dondurucu niyetine kullanırdık. Eskiden çilemiz çoktu, şimdilerde dondurma yapmak kolaylaştı. Dondurmayı yaptıktan sonra kütüklerden yaptığımız fıçılara doldurup katırlarla çarşıya götürürdük."

Dondurmanın yapımı hakkında bilgi veren Avcı, "Kazanda sütü kaynatıyoruz, salep, şeker gibi malzemelerini koyuyoruz. Soğumaya bırakılacak, bir iki gün sonra satılmaya başlanacak." diye konuştu.

"Bu meslek bir ata, dede mesleği, bir kültür"

Görele ilçesinde bu işi devam ettiren oğul Şenol Avcı (47) da dondurma yapmayı anne ve babasından öğrendiğini belirtti.

Avcı, babası rahmetli olunca kendisinin işi sürdürdüğünü anlatarak, "Bu meslek bir ata, dede mesleği, bir kültür. Bu işi 35 senedir devam ettiriyorum." şeklinde konuştu.

Muhabir: Gültekin Yetgin

SONRAKİ HABER