Hindistan hayatını kaybeden ünlü şarkıcı Mangeshkar’ın yasını tutuyor

Hindistan, 92 yaşında ölen ünlü şarkıcı bayan Lata Mangeshkar’ın yasını tutuyor. Ünlü şarkıcının ölümü nedeniyle iki gün yas ilan ederken, üst düzey yetkililer ve politikacıların yanı sıra Hint sinemasının ünlü simaları da taziyelerini iletmek için şarkıcının güney Mumbai’deki evine koştu.

F5HABER F5HABER
Hindistan hayatını kaybeden ünlü şarkıcı Mangeshkar’ın yasını tutuyor

Lata Mangeshkar 11 Ocak’ta koronavirüse yakalandıktan sonra hastaneye kaldırılmıştı. Mumbai Hastanesi’nde tedavi gören Mangeshkar çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. “Bollywood Bülbülü” ve “Melodi Kraliçesi” adları ile bilinen Mangeshkar için devlet yöneticileri ve politikacıları da taziye mesajları yayınladı.

Hindistan Devlet Başkanı Ram Nath Kovind ünlü şarkıcının ölüm haberinin “Bütün dünyadaki milyonlar için olduğu gibi benim içinde yürek parçalayıcı” dedi.

Devlet başkanı yardımcısı Venkaiah Naidu ünlü şarkıcının ölümünü kendisine büyük üzüntü verdiğini belirterek, “Hindistan Lata ji’nin ölümüyle sesini kaybetti” dedi.

Başbakan Narendra Modi cenazesi bugün devlet töreni ile kaldırılacak Mangeshkar’ı “gelecek nesillerin, Hint kültürünün, melodik sesi insanları büyülemede benzersiz bir güce sahip bir devi olarak hatırlayacaklarını” söyledi.

Devlet adamları ve siyasetçilerin yanı sıra çeşitli ülkelerin Hindistan büyükelçileri de taziye mesajları yayınladı.

BİNLERCE KİŞİ EVİNİN ÖNÜNDE TOPLANDI

Ünlü şarkının evinin önünde binlerce kişi toplandı. Slumdog Millionaire filmindeki televizyon sunucusu rolü ile uluslararası şöhrete kavuşan emektar Bollywood aktörü Anil Kapoor, “Kalbim parçalandı ama bu inanılmaz sesi tanıyıp sevmiş olduğum için şanslıyım” dedi. Kapoor “Lata ji kalplerimizde başka birinin asla alamayacağı bir yere sahip. Onun müziği hayatlarımızı işte bu kadar etkiledi” dedi. Hindistan ulusal kriket takımı bugün maça çıkarken Mangeshkar anısına siyah kol bantları taktı.

Hindistan hayatını kaybeden ünlü şarkıcı Mangeshkar’ın yasını tutuyor - Resim : 1

MANGESHKAR HAKKINDA
 
Kariyeri boyunca Hindistan’ın efsanevi bestecilerinin hemen hepsi ile çalışan Mangeshkar’ın plakları 10 milyonlarca sattı ve onlarca müzik ödülüne layık görüldü.

Asla ayakkabıları ayağında iken şarkı söylemeyen Mangeshkar, her şarkısını kaydetmeden önce elle yazmayı ihmal etmezdi.

2001’de hindistan4ın en yüksek sivil nişanı Bharat Ratna nişanı verilen Mangeshkar’a Fransa hükümeti de 2007’de ülkenin en büyük sivil nişanı Officier de la Legion d’Honneur nişanını verdi.

Hindistan içişleri bakanlığı ünlü şarkıcının cenazesinin yarın devlet töreni ile kaldırılacağını ve ülkede bütün bayrakların yarıya indirileceğini açıkladı.

Hiç evlenmeyen Mangeshkar hepsi de başarılı müzisyen ve şarkıcı olan 4 kardeşi ile birlikte yaşadı.

İlk şarkısını 1942’de 13 yaşında kaydeden Mangeshkar’ın kapısında, o günden sonra Bollywood film yapımcıları bestecileri şarkılarını söylemesi için sıraya girdi.

Mangeshkar, yine bir süper star olan kız kardeşi Asha Bhonsle ile birlikte 50 yıldan uzun bir zamandır Bollywood müziğine egemen oldu.

28 Eylül 1929’da Maharashtra’da doğan Mangeshkar, eğitimli bir şarkıcı olan babası Deenanath ile birlikte ilk kez dini toplantılarda şarkı söyledi.

1942’de 13 yaşında bir Bollywood filmi için ilk şarkısının kaydını yaptı. Daha sonra hin sinemasının başkenti Mumbai’ye taşınan Mangeshkar ondan sonra Hint müziğinin kraliçesi olma yolunda hızla yükseldi.

Binden fazla Bollywood filminde 5 binden fazla şarkı söyleyen Mangeshkar’ın repertuarı İngilizci, Rusça, Felemenkçe ve Swali dillerindeki şarkıları dahil 27 bin şarkıyı içeriyor.

Yaptığı bir söyleşide, “sesim tanrı vergisi” diyen Mangeshkar, “ninni söylediğimde bir anne oluyorum, romantik bir şarkı söylediğimde ise bir aşığa dönüşüyorum” demişti.

SONRAKİ HABER