için kaldı

Meclis Başkanlığı için taktik savaşı

Kulislerde, TBMM Başkanlığı seçiminde özellikle stratejik önem taşıyan 3. tur oylamaya yönelik, “oy kaydırma” ve “çekilme” taktiklerini de içeren bir dizi senaryo dile getiriliyor

VATAN VATAN
Meclis Başkanlığı için taktik savaşı

TBMM'nin 26. Başkanı'nın seçimi için oylama turları bugün başlıyor. Başkanlık seçimine yönelik dört tur oylama, partiler arasında taktik savaşına sahne olacak. Kulislerde stratejik önem taşıyan 3. tura yönelik, “oy kaydırma” ve “çekilme” taktiklerini içeren bir dizi senaryo konuşuluyor.

23 Haziran'daki yemin töreninin ardından TBMM Genel Kurulu, alınan karar uyarınca bugün saat 15.00'te bu kez Meclis Başkanı seçiminin ilk iki turunu gerçekleştirmek üzere toplanacak. Bugünkü turların sonuçsuz kalması halinde seçimin 3. ve 4. turları ise yarın yapılacak. Ak Parti'den Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP'den Geçici Meclis Başkanı Baykal, MHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP'den de Dengir Mir Mehmet Fırat'ın aday olduğu seçimde ilk iki turda bir adayın başkan seçilebilmesi için 367, 3. turda ise 276 oy alması gerekecek. 3. turda da hiçbir aday bu rakama ulaşamazsa, bu turda en çok oy alan iki aday için 4. tur oylama yapılacak. Son oylamada en fazla oy alan 26. Meclis Başkanı olacak.

Zayıf ihtimal

TBMM aritmetiği nedeniyle başkan seçiminin bugünkü 367 oy desteğinin aranacağı ilk iki turda tamamlanması, Ak Parti ile CHP'nin bir isim üzerinde uzlaşmasına bağlı. Ancak Ak Parti-CHP koalisyonu için umut verecek ilk iki tura yönelik böylesi sürpriz bir uzlaşma siyasi kulislerde çok zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

3. turda seçimin tamamlanması, Ak Parti'nin dışarıdan 18 milletvekilinin desteğini alması ya da oy gücü 292'yi bulan muhalefet bloğunun birlikte hareket etmesi halinde mümkün olacak. Ak Parti'nin seçimin akıbetini MHP ve HDP'nin tavrına bırakmak yerine, 3. turda sürpriz bir hamleyle sonucu garantileme yoluna gidebileceği de kulislerde konuşuluyor. Bu çerçevede Ak Parti'den 60 milletvekilinin 3. turda HDP adayını destekleyerek, 4. tur için Baykal ve İhsanoğlu'nu safdışı bırakma taktiği uygulayabileceği iddia ediliyor. MHP'nin bu durumda 4. tur oylamaya girmeyeceği, CHP-HDP işbirliğinin ise Ak Parti'nin oy gücünün gerisinde kalacağı hesabına dayanan bu senaryonun MHP'li koalisyon seçeneğini gündemde tutmak için İhsanoğlu'nun aynı şekilde desteklenebileceğine yönelik versiyonu da kulislerde dillendiriliyor.

“Gayrı ahlaki”

Kulislerde 60 Ak Parti milletvekilinin 3. turda Dengir Mir Mehmet Fırat'a oy vereceği ve son tura İsmet Yılmaz ile Fırat'ın kalmasının sağlanmasıyla MHP'lilerin Yılmaz'a yöneleceği de konuşulmaya başladı. Ancak Davutoğlu'na yakın kaynaklar, “Böyle bir etik olmayan gayrı ahlaki uygulamaya Başbakanımız karşı çıkmaktadır” değerlendirmesi yaptı.

Ak Parti cephesi bu iddiayı reddederken, CHP kanadı da koalisyon arayışı arifesinde Ak Parti'nin güven bunalımını derinleştirecek böyle bir adım atacağına ihtimal vermiyor. CHP bu taktiğin yaşama geçirilmesi halinde İhsanoğlu ve Fırat'ın 3. tur sonunda adaylıktan çekileceğini umut ediyor. CHP'liler bu durumda da son tura Yılmaz ile Baykal'ın kalacağına işaret

ediyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER