için kaldı

Kışın süper baharatları

Kış çayları ve şifalı bitkiler hayatımızın bir parçası. Ancak hastalanmadan faydalı bitkiler ve baharatlar tüketilmeli ki vücudun direnci artsın. Baharatçılar Derneği Başkanı Ayhan Ercan, kışın gelmesiyle hastalıklara karşı koruyucu olarak "Ada çayı ve zencefilden şaşmayın" diyor

VATAN VATAN
Kışın süper baharatları

Doğal yaşam dostu ve Baharatçı Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği Başkanı Ayhan Ercan ikinci kitabı Doğal Süper Gıdalar ile baharatların faydalarının yanı sıra kendi oluşturduğu lezzetli tariflerini ve bitkisel tıbbi reçetelerini paylaşıyor. Ercan yağ yakmak için Hindistan cevizi yağını tavsiye ederken, "Kış için ada çayı ve zencefilden şaşmayın" diyor.

Süper gıdalar ilaç kadar faydalı

Ayhan Ercan, insanın günlük ihtiyaç duyduğu mineraller, vitaminler, antioksidanlar ve yağ asidi bakımından bir ilaç kadar faydalı olan bitki ve baharatlara süper gıda diyor. Hangi bitki ve baharatların süper gıda olduğunu anlatan Ercan; “Chia tohumu, maca kökü birer süper gıda. Dünyada bugün vücut geliştirme sporu yapan kişiler artık protein tozu kullanmak yerine yüzde yüz doğal maca kökü kullanıyor. Başka bir süper gıda sumaktır, dünyanın en güçlü süper baharatıdır. Bir çay kaşığı sumak, insanın bir günlük antioksidan ihtiyacını tamamını karşılamaya yetiyor. Ama bu söylediğim raf ömrü uzatılmış paketlenmiş işlenmiş sumak değil. Tane sumak alıp evde kendiniz döverek toz haline getirin” diyor.

Sumak en güçlü antioksidan

Sumak süper gıdaların en tepesinde yer alır. Sumaktan limonata yapabilirsiniz. Çok güçlü bir antioksidan, C vitamini deposudur. Bunun yanında kakao çekirdeği harika bir gıdadır. Arpa çimi, yeşil yulaf çimi ve önümüzdeki yıl herkesin konuşacağı bir süper gıda olan kale de harikadır. Faydası ise göz sağlığına iyi geliyor, mineraller açısından zengin, kükürt içeriyor, detoks yaptırıyor, kemik erimesini önlüyor, iyot eksikliğini gideriyor, metabolizmaya faydalı.

Kış aylarında ada çayı ve zencefilden şaşmayın!

Yaban mersini bağışıklık güçlendirir

“Sağlıklı beslenmek, mevsiminde yetişmiş organik meyve ve sebzelerden vitamin almak şart” diyor Ayhan Ercan. Bunların yanında zencefil kışın sofralardan eksik edilmesin önerisinde bulunuyor ve şöyle diyor; Zencefil sadece kış hastalıkları için geçer ama çok güçlü bir antioksidan, sindirim sistemi için çok faydalıdır. Ihlamur iki üç yıldır çok pahalı olduğu için ıhlamur içilmesini önermem onun yerine ada çayı sık sık içilsin. Farmotolojik özellikleri çok daha güçlüdür, ıhlamura göre daha çok antimikrobiyeldir. Reçeller yerine kuşburnu marmelatları tüketilsin. Zencefil, kuşburnu, ekinezya, ada çayı, havlıcan tüketilmesi gereken kış çayları. Yaban mersini ve buğday çimi ile bağışık sistemini güçlendirilebilir.

Kinoalı ekmek tüketin

Şeker hastaları buğday ekmeği yerine kinoalı ekmek tüketsin. Kilo vermek isteyenler hamur işlerinde Hidistan cevizi yağı kullansın. Ödem için kiraz sapı, mısır püskülü ve avokado müthiş bir üçlemedir.

Hindistan cevizi yağı bir incelin

Hindistan cevizi yağı, yağ yakışını hızlandırır. Çok özel bir yağ ve şu an dünyada çılgınca kullanılmaya başlandı. Tıbbi etkisi kanıtlandı, yağ yakmaya yardımcı.

İlaç gibi reçeteler hazırladı

İnsanlarda sağlıklı şeyler lezzetli olmaz diye bir algı var. Bu algıyı kırmak için çok uğraştım, bir şef gibi çalıştım. Bir spor yapanlar için ayrı tarif, bir de hastalıklara karşı etkili reçeteler hazırladım.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER