için kaldı

Katil babanın çocuğu annenin soyadını alsın

‘Kadın Cinayetleri önlenebilir' kampanyası kapsamında 7 ilde yapılan çalışma sonrası hazırlanan "Eylem Planı" açıklandı. "Eylem Planı"nda, ‘acil başvuru hattı kurulması"nı da içeren bir dizi öneriye yer verildi

VATAN VATAN
Katil babanın çocuğu annenin soyadını alsın

“Kadın Cinayetleri Önlenebilir” kampanyası kapsamında Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver ile birlikte 5 kişilik bir ekibin yürüttüğü “Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması”nın sonuçları açıklandı. 7 ilde gerçekleştirilen ve bu illerden farklı kadın kuruluşlarının destek verdiği araştırmadan elde ediler verilerle hazırlanan “Eylem Planı”nda, “Annesi babası tarafından öldürülen çocuklara, annenin soyadı verilsin” önerisi dikkat çekti.

İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri'nde dün düzenlenen 'Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Konferansı'nda “Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması”nda elde edilen sonuçların satır başları açıklandı. Araştırma sırasında elde edilen verilerden yola çıkarak hazırlanan “Kadın Cinayetleri Eylem Planı” da sunuldu. 2014-2015 yılları arasında gerçekleştirilen araştırma sonucunda kadın cinayetlerinin temelde kadın-erkek eşitliğinin reddi ve cinsiyetçilikten kaynaklandığı ortaya konuldu. Öldüren kadınların tamamının cinayet öncesinde katilin şiddetine maruz kaldığının altı çizilerek, çoğunlukla çevrenin ve(ya) resmi kurumların durumdan haberdar olduğu belirtildi.

Araştırmada öne çıkan tanıklıklar ve tespitler ile 'Eylem Planı'ndan dikkat çeken öneriler şöyle:

- Cinayetler neden işleniyor?: Mutlak sahiplik iddiası; namus, aldatılma, terk edilme bahaneleri; kadınların güçlenmesine tahammülsüzlük ile işsizlik, yoksulluk ve “cinnet” bahaneleri sebep gösterilerek işleniyor.

- Kadın cinayetlerinde erkeklerin öne sürdüğü bahanelerden bazıları şöyle: Cep telefonu kullanması, para kazanması, eski eşinin yeniden evlenmesi, beyaz pantolon giymesi, ayrılmayı ya da boşanmayı istemesi...

- Görüşülen bir maktulun babası: “Şiddet görse bile kendisi demiyordu. Çünkü kendisi kaçtığı için... Eğer varsa bile bir sorun bize açıklamıyordu.”

- Avukat: “Hatta şöyle bir örnek vardı. Bir kadına koruma verilmişti. O korumanın karısına da bir koruma verilmişti!”

- Avukat: “Bu davalarda yargıç, kadına bakıyor. Sen faile bakacaksın. Olayın öncesinde ne yapmış, nasıl şiddet uygulamış.”

- Erkek polis: “Mahkemede 'aldatma' diyor, 'namus' diyor. Olayın içine avukat da girince, kanun nezdinde hafifletici sebepler buluyor.”

'Dayanışma önemli'

- Maktulün iş arkadaşı: “Kavga gürültü, kadın merdivenlerde, adam elinde bıçak peşinde; komşu çıkıyor, adam ona da hakaret edince içeri giriyor, polisi bile aramıyor; o kadar yani... Kadın kendisi arıyor ambulansı falan.” (Bahsedilen kadın hayatını kaybediyor.)

- Avukat: “Kadın dayanışmasından çok korkuyorlar çünkü kadını en çok güçlendiren kısmı bu. Kadını şiddete mahkum etmek için önce dayanışmayı kırmak gerekiyor.”

- Kadın muhtar: “Öldürülme sebebi bence erkekler. 'Ben atarım', 'ben kovarım', 'ben ayrılırım' diyorlar. 'Kadın bana ayrıl diyemez!' Uyguladıkları şiddetin sebebi bu. Zorlarına gidiyor.”

EYLEM PLANI ÖNERİLERİ:

- 7/24 destek veren uzmanlaşmış kadın görevlilerden oluşan birimler kurulsun.

- Acil başvuru hattı oluşturulsun.

- Muhtarlıklarla sürekli çalışmalar yapılmalı, muhtarlıklar danışma mekanizmaları olarak görevlendirilmeli, muhtarlıklara özel bütçe ayrılmalı.

- Uluslararası sözleşmelere uyumlu hukuki düzenlemeler yapılmalı.

- Geride kalan çocuklara annenin soyadı verilmeli. Çocuklara aynı zamanda eğitim bursu, tazminat, sosyal güvence, aylık gelir ve psikolojik destek sağlanmalı.

- Kamu personeli kanununda değişiklik yapılmalı, kadınlara karşı şiddette memuriyetten men verilmeli.

Kaynak: Burcu ÜNAL / Milliyet

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER