Eli öpülesi öğretmen

Otistik Çocuklar Merkezi'nde öğretmenlik yapan Nesrin Türkaldı, hem zihinsel hem de görme engelli olan öğrencisi Emirhan Çetin'in hayal dünyasına girebilmek için 'Braille' alfabesini öğrendi ve artık Türkçe ve matematik derslerini bu alfabe ile işlemeye başladı.

F5HABER F5HABER
Eli öpülesi öğretmen

Otistik Çocuklar Merkezi'nde öğretmenlik yapan Nesrin Türkaldı, hem zihinsel hem de görme engelli olan öğrencisi Emirhan Çetin'in hayal dünyasına girebilmek için 'Braille' alfabesini öğrendi ve artık Türkçe ve matematik derslerini bu alfabe ile işlemeye başladı.

Kütahya Fethi Güzen Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi öğretmenlerinden Nesrin Türkaldı, okulda tanıştığı öğrencisi Emirhan Çetin, onun hayatında bir milat oldu. Türkaldı, zeka geriliği olan ve görme engeli bulunan 12 yaşındaki Emirhan'ın çevresindeki insanlar ile iletişiminin az olduğunu gören ve onun hayal dünyasına girebilmek, onun ile iletişim kurabilmek için Kütahya Altı Nokta Körler Derneği'ne görme engelliler alfabesi olan Braille alfabesini öğrenmek için başvurdu. Türkaldı, 1,5 ay gibi kısa sürede alfabeyi öğrendi. Nesrin Türkaldı, artık Emirhan'ın hayal dünyasında kendine bir yer buldu.

Emirhan'ın duygusal bir yapısını olduğunu ve tanıdığı insanlar dışında kimse ile konuşmadığı söyleyen Nesrin Türkaldı, "Ben Emirhan'a nasıl yardımcı olabilirim diyerek Braille alfabesi öğrenmek istedim ve Altı Nokta Körler Derneği ile tanıştım alfabeyi öğrenmek istediğimi söyleyince de onlarda bana yardımcı oldular ve düz yazılıp tersten okunan bir alfabe olmasına zor bir alfabe olmasına rağmen 1,5 ay gibi kısa sürede alfabeyi öğrendim. Bu süreçte zaman zaman hem evde bir okul ödevi gibi gelip hem kendim çalıştım hemde bu alfabeyi Emirhan'a da öğrettim" dedi.

"EMİRHAN'IN KENDİ İÇİNE KAPANMASINI İSTEMİYORUM"

Öğrencisi Emirhan Çetin'in sadece anne ve babası gibi sadece yakın çevresi ile konuştuğunu dile getiren Nesrin Türkaldı, "Ben elimden geldiğince Emirhan'a sosyal aktivitelere yönlendiriyorum, onunla sosyal aktiviteler yapıyoruz. Emirhan'a özel betimleyici filmler var onları izliyoruz. Ben elimden gelen çabayı Emirhan için sarf ediyorum.Emirhan derslerinde oldukça başarılı ve en sevdiği ders müzik. Emirhan'nın müzik kulağı çok sağlam. Emirhan ayrıca Beden Eğitimi derslerini'de çok seviyor, Yemek yemeyi de seviyor, arkadaşları ile sohbet etmeyi çok seviyor. Bu anlamda Emirhan'ın nelerden hoşlandığını öğrene bilmek çok önemli eğer biz bunu yakalaya bildiysek Emirhan ile iletişim kurabiliriz" diye konuştu.

Emirhan'nın tek başına otobüse binmesini, markete gidip birşeyler almasını çok istediğini belirten Nesrin Türkaldı, "Benim Emirhan için hayaller var. Tek başına hayatını idame ettirmesini çok istiyorum. Yanında kimse olmadan tek başına otobüse bine bilmesini, markete gidip bir şeyler almasını kendi başına bir şeyleri başarmasını istiyorum. Ve bunu yapabileceğimize de inanıyorum. Ben Emirhan'nın kendi başına bir şeyleri başara bileceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

(Hüseyin Can Aksu/İHA)

SONRAKİ HABER