için kaldı

Pelikan sayısı ikiye katlandı

Doğaseverlere sevindirici bir haberimiz var: İki yıl öncesine kadar ‘tehlike altındaki tür’ olarak kabul edilen pelikanlar bu kategoriden çıkarak ‘risk altındaki türler’ listesine girdi. Bu gelişmede koruma eylem planının büyük etkisi var.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Pelikan sayısı ikiye katlandı

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) yayımladığı ‘Kırmızı Liste’ye göre, yüzergezerlerin (kurbağa, semender vb.) yüzde 41’i, kozalakların yüzde 34’ü, mercan resiflerinin yüzde 33’ü, memelilerin yüzde 25’i ve kuşların yüzde 14’ünün nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu riskten Türkiye de payına düşeni alıyor. IUCN’ye göre ülkemizde, nesli tehdit altında olan tür sayısı 296. Birkaç yıl öncesine kadar pelikanlar da bu türler arasındaydı. 

Nüfusları şu anda 550-650 arasında

Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş, yıllardır pelikanlar üzerine çalışan ve koruma eylem planının oluşturulmasını sağlayan bilim insanlarından biri. Süreci Hürriyet Pazar’a anlattı: “2000’li yıllarda Manyas Gölü, İzmir Kuş Cenneti, Menderes Deltası ve Aktaş Gölü’yle birlikte pelikanların Türkiye’de dört üreme alanı vardı. Oysa bu canlılar 1970’lere kadar 25 farklı sulak alanda ürüyordu. Toplam nüfusları 2 bin çiftin üzerindeydi. Biz çalışmaya başladığımızda 125 çift kalmıştı. Sonunda ‘koruma eylem planı’ hazırladık. Artık nüfuslarının artmaya başladığını söyleyebiliriz.Pelikan sayısı ikiye katlandı - Resim : 1Nüfusları şu anda 550-650 arasında. Üredikleri dört alana Bafa Gölü ve Denizli’deki Işıklı Göl de eklendi. Şu anda Gediz Deltası’nda da yaklaşık 190 çift ürüyor. Bu sayede ‘tehlike altındaki türler’ listesinden çıkarılıp ‘risk altındaki türler’ listesine alındı.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER