300 bin virajına kur freni

Kurlardaki sert düşüş hem vatandaşa hem de sektöre derin bir nefes aldırdı. Eylül ayından bu yana yüzde 50 artan araç fiyatları bir haftada ortalama yüzde 20 azaldı. Kurlar düşmeseydi 300 bin liranın altında sıfır otomobil kalmayacak, sıfır araca ulaşmak iyice zorlaşacaktı. Böylece, markalar yılın en keskin virajını fiyatları frenleyerek alabildi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
300 bin virajına kur freni

Otomotiv markaları hafta başında, 20 lira seviyesinden işlem gören Euro nedeniyle fiyatlarını yeniden güncellemeye hazırlanıyordu. Yapılacak güncellemeyle Türkiye’de 300 bin liranın altında otomobil kalmayacak, ÖTV matrahlarının da etkisiyle otomobile ulaşmak erişilemez bir hal alacaktı. Ancak, açıklanan ‘TL korumalı mevduat’ sonrası kurlarda yaşanan sert düşüş otomotiv markalarının yılın en ‘keskin’ virajını fiyatları frenleyerek almasını sağladı. Böylece, Eylül ayından bu yana ortalama yüzde 50 artan sıfır araç fiyatları ortalama yüzde 20 düşmüş oldu.

İLK GÜNDEN BAŞLADI

Kurlardaki düşüşü fiyatlara yansıtan ilk sektörlerden birisi otomotiv sektörü oldu. Öyle ki, yeni ekonomi araçlarının açıklandığı günün hemen ertesinde Hyundai, Peugeot, Opel ve Citroen gibi markalar fiyatlarını aşağı yönlü güncelledi. 20 liraya ulaşan Euro üzerinden listesini güncellemek üzere olan Fiat bu kararından vazgeçti. Haftanın devamında Alfa Romeo, BMW, Fiat, Ford, Jeep, MG, Suzuki ve Volkwagen markaları bazı modellerinde indirim yaptı. Yapılan indirimin tutarı kimi otomobil modellerinde ÖTV matrahının da etkisiyle 150 bin lirayı buldu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER