Ormanı korumaya gönüllü müsünüz?

Bugün 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası. Sizde orman yangınlarıyla mücadele gönüllüsü olabilirsiniz. Türkiye'de gönüllü sayısı 24 bine ulaştı, hedef 100 bin.

PARADURUMU PARADURUMU
Ormanı korumaya gönüllü müsünüz?

 Orman Haftası’nda canımızı yakan orman yangınlarıyla mücadelede gönüllüler büyük katkı sağlıyor. Türkiye genelinde şu an 24 bine yakın orman yangını söndürme gönüllüsü bulunurken, Orman Genel Müdürlüğü’nün hedefi ise bu sayıyı 100 bine çıkarmak.

Eğer siz de orman yangını gönüllüsü olmak istiyorsanız, orman bölge müdürlükleri ya da orman işletme müdürlüklerine şahsen başvuruda bulunabileceğiniz gibi internet üzerinden de form doldurarak başvuru yapabilirsiniz. Gönüllülük için  ogm.gov.tr internet adresinden ‘orman yangınları gönüllüsü’ sayfasından formlara ulaşabilirsiniz.

  Önce teorik ve uygulamalı eğitim

"Gönüllü" statüsü verilecekler ise komisyon tarafından belirleniyor. Adaylara, yangına müdahale, ilk yardım, kişisel koruyucu donanımların kullanımı, iş güvenliği, orman yangınlarında kullanılan araçlarla ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Eğitim sonucunda yapılacak sınavlarda 70 ve üzeri not alarak başarı gösterenler orman yangınlarıyla mücadele gönüllüsü olmaya hak ve yeterlilik kazanarak katılım belgelerini alıyor.

Adaylarda, gönüllü statüsü için teorik ve uygulamalı orman yangınlarıyla mücadele eğitimini başarıyla tamamlama ve sertifikasını almış olma şartı aranıyor.

 İki yılda bir yeni ekipman

 Gönüllülere, devlet ormanlarında çıkan yangınlarda kullanılmak üzere, iki yılda bir Orman Genel Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenecek araç-gereç, malzeme ve kişisel koruyucu donanım veriliyor. Sahipli ormanlarda çıkan yangınlarda bu ihtiyaçlar orman sahipleri tarafından tedarik ediliyor.

Devlet ormanlarında çıkmış yangının söndürülmesine katılan gönüllülerin iaşe giderleri yangın söndürme faaliyetleri süresince ilgili orman işletme müdürlüğü tarafından, diğer ormanlarda ise sahipleri tarafından karşılanıyor.

Yaralanmaya tazminat

 Orman yangını ihbarı üzerine, kişisel koruyucu donanım, araç ve ekipmanlarıyla ekip halinde olay yerine hemen intikal, yangınlara müdahale etmek ve söndürmek, orman yangınları esnasında her türlü kaza ve mahsur kalma gibi teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahale, her türlü arama ve kurtarma çalışmalarını ve ilk yardım hizmetlerini yürütmek gönüllülerin görevleri arasında yer alıyor.

Gönüllülerin, kişisel koruyucu kıyafetlerini muhafaza etmek ve bunların temiz ve düzenli bulundurulmasını sağlamak, alet, edevat ve araçların bakım ve temizliklerini yapmak gibi görevleri de var.

Ormanı korumaya gönüllü müsünüz? - Resim : 1

Orman yangınlarını söndürme çalışmalarına fiilen katılarak, bu çalışmalar esnasında ölen, sakatlanan, yaralanan ve hastalanan gönüllüler hakkında "Orman Yangınlarını Söndürme Çalışmaları Esnasında Ölenlere ve Sakatlananlara Ödenecek Tazminata İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanıyor.

Gönüllü personelin katıldıkları eğitim ve tatbikat çalışmaları süresince yeme, içme, ulaşım ve barınma giderleri Orman Genel Müdürlüğünce karşılanıyor.

Üstün başarı ve yararlılık gösteren orman yangınlarıyla mücadele gönüllülerine Orman Genel Müdürlüğü tarafından teşekkür belgeleri veriliyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER