Türk kültürünü yansıtan kaya resimleri albümleştirilecek

Kırgızistan ile Türkiye arasında "Altın Köprü" olarak nitelendirilen Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) 25. kuruluş yılı dolayısıyla Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk kültürünü yansıtan kaya resimlerini albümleştirmeye hazırlanıyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Türk kültürünü yansıtan kaya resimleri albümleştirilecek

KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, 25 yıllık bilim hayatında 100’ün üzerinde kaya resmi üzerinde çalışmasının bulunduğunu söyledi.

Ceylan, Altaylar'dan (Sibirya) Anadolu'ya kadar ortaya çıkarılan kaya resimlerinin Türk tarihi açısından yeniden okunmasının, yapılandırılmasının ve yazılmasının önemini anlattı.

Orta Asya Türk boylarının Hazar denizi altından ve üstünden "kuzey yolu" olarak adlandırılan bugünkü Gürcistan topraklarından geçerek Anadolu'ya gelişlerinde kültürlerini yanında taşıdıklarını belirten Ceylan, bu yüzden kaya resimlerine Türk göçlerin kesişme noktası olan Doğu Anadolu bölgesinde yoğun olarak rastladıklarını ifade etti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER