Barbunya nasıl bir balıktır? Barbunya balığı nasıl pişirilir?

Barbunya ya da barbun pembe-kırmızı rengiyle tezgahların ve sofraların en sevilen balıklarından biridir. Zaman zaman tekirle de karıştırılan barbun, Türkiye’nin denizlerinde de yaşayabilir. Peki barbun nasıl bir balıktır ve nasıl pişirilir? İşte barbun hakkında aklınızdaki soruların cevapları…

HÜRRİYET HÜRRİYET
Barbunya nasıl bir balıktır? Barbunya balığı nasıl pişirilir?

Latince adı Mullus barbatus olan barbun, yakın akrabası tekir (Mullus surmuletus) ile çok karıştırılır. Tekirden biraz daha büyük olan barbunya, Türkiye’deki ılık denizlerde de avlanabildiği için farklı bölgelerimizde yerel isimlerle de karşımıza çıkabilir.

Ortalama 13 santimetre boyunda olan barbunya balıkları 40 santimetreye kadar büyüyebilir. Ortalama ağırlığı 50-75 gram olan barbunyalar Ege ve Akdeniz’de avlanır. Türkiye’de yıllık barbunya üretimi 3-5 civarındadır. Lezzeti nedeniyle sık avlanan barbunyanın ekonomik değeri de yüksektir.

İdeal üreme sıcaklığı 24 derece olan barbunya nisan-haziran döneminde yumurtlar. Temmuz-ekim döneminde yemek için uygun boyuta gelen barbunyanın mevsimi av yasağının sona erdiği eylül ve ekim aylarıdır.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER