için kaldı

Everest'te tuvalet krizi

Dünyanın en yüksek dağı olan Everest'in başı dağcılarla dertte. Dağcıların dışkılarının dünyanın en yüksek zirvesinde birikmesi insan sağlığını tehdit ediyor.

VATAN VATAN
Everest'te tuvalet krizi

NTV'nin haberine göre dağcıların dışkılarının dünyanın en yüksek zirvesinde birikmesi nedeniyle salgın hastalıkların ortaya çıkma tehlikesi söz konusu.

Her sezon dağda ortalama 2 ay kalan 700'den fazla dağcı ve rehber Everest'e tırmanış yapıyor. Kısa zamanda bu kadar fazla insanın dağa çıkması ise beraberinde bazı lojistik zorluklar getiriyor. Bunlardan birisi de dağcıların ve şerpaların idrar ve dışkılarını dağda kaldıkları sürece buraya yapması.

KAMPLARDA TUVALET BULUNMUYOR

Everest'te Mart ayında başlayan tırmanış sezonu Mayıs ayı boyunca devam ediyor. Everest'in zirvesine kadar 4 kamp bulunuyor. Ana kamp 5 bin 300 metrede son kamp ise 8 bin 850 metrede, yani zirvede bulunuyor. Kamplarda çadırlar ve zorunlu ihtiyaçlar için çeşitli olanaklar bulunmasına rağmen, tuvalet bulunmuyor.

DAĞCILAR KARDA ÇUKUR KAZMAK ZORUNDA

Dağcılar tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için karda çukurlar kazmak zorunda. Yıllar boyunca biriken bu çukurlardaki dışkılar da artık çözülmesi gereken bir soruna dönüştü. 2008'den beri Everest'te rehberlik yapan Şerpa Dawa Steven bazı dağcıların yüksek kamplarda kullanmak üzere yanlarında tuvalet torbaları taşıdığını belirtti. Steven sözlerine “Bu bir sağlık sorunu ve bu sorunun üzerini kapatmak yerine çözüm yolu bulunmalı” şeklinde devam etti.

Nepal hükümeti henüz bu sorunun çözümü için nihai bir plan ortaya koyabilmiş değil. Hükümetin Dağcılık Departmanı yetkilisi Puspa Raj Katuwal, ana kamptaki görevlilerin bu sezondan itibaren atıkları sıkı bir şekilde denetlemeye başlayacağını söyledi. Bunun yanı sıra hükümet zirveden inen her dağcının yanında 8 kg. atığı da yanında getirmesini zorunlu kıldı. (bir dağcının rota boyuncaki atıklarının ortalama ağı 8 kg olduğu biliniyor) Bunun bir nebze de olsa dağda oluşan kirliliğin önüne geçeceği düşünülüyor.

4 BİNDEN FAZLA DAĞCI TIRMANDI

1953'de Yeni Zelandalı dağcı Edmund Hillary ve rehberi Tenzing Norgay tarafından keşfedildiğinden beri 4 binden fazla dağcı Everest Dağı'na tırmandı. Yüzlercesi de bu uğurda hayatını kaybetti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER