Abdurrahman Dilipak: Ulus devlet döneminin sonuna geldik

Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak insanlığın yeni 'evre'nin eşiğinde olduğunu belirterek hiç bir şeyin eskiye benzemeyeceğini söyledi. Yakın gelecekte "para, bankacılık sistemi, eğitim, sağlık, savunma, beslenme alışkanlıklarının" değişeceğini öne süren Dilipak, bu değişimden aile ve devlet yapısının da etkileneceğini "Ulus devlet döneminin sonuna " gelineceğini iddia etti. 

F5HABER F5HABER
Abdurrahman Dilipak: Ulus devlet döneminin sonuna geldik

Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, , bugünkü “Alem bilgisi” başlıklı yazısında insanoğlunun bilim, teknoloji alanlarında yaşadığı ilerlemeleri kaleme alarak büyük bir değişimin kapımızda olduğunu yazdı.

"Ne olursa olsun, insanlık yeni bir evre’nin eşiğinde. " diyen Dilipak "Hiçbir şey eskisine benzemeyecek." görüşünü aktardı. 

Yaşanacak değişimin etkilerini öngören Dilipak şöyle devam etti;

Dünyayı cennete çevirmek iddiası ile dünyayı cehenneme çevirmek de mümkün. Kimine göre “Tarihin sonu”na geldik. “Medeniyetlerarası çatışma” da kaçınılmaz. Ve bugün devam eden tartışmalar da bundan sonrasının yol haritası, üretim, tüketim, paylaşım ve yönetimle ilgili.

İnsanoğlu uzaya çıktı. Maddeyi atomlara ayırdı, genetiğini ve hücresel yapısını çözdü, maddedeki enerjiyi soğurmayı başardı. Bilişimle dünyadaki tüm insan ve kurumları birbiri ile ilişkilendirdi. Bundan sonraki süreç her anlamda çok farklı gerçekleşecek.

Teknoloji, dini toplulukların, filozofların, hukuk adamlarının, politikacıların, bürokratların önünde koşuyor. Dahası, terör toplulukları, savaş sanayii, modacılar, eğlence sektörü bu imkandan en hızlı şekilde yararlanan yapıların başında geliyor. Bize yeni bir ilim ve aynı şekilde hayatı yaratılış gayesine uygun şekilde yorumlayacak din bilginleri ve hikmet ve himmet sahibi, münevver ve arif insanlara ihtiyaç var. Bu işin hukukunu, ahlakını, estetiğini oluşturmada yetersiz kalıyoruz.

Çok yakın bir gelecekte emek ve enerjinin sıradan bir metaya dönüşeceği görüşünü dile getiren Dilipak’a göre, bilgiye ulaşmak ve ulaşım da çok çok kolaylaşacak:

Ama işin kötü yanı insanların çok büyük bir kısmı bunun farkında değil ve bu süreçte “üretici” konumda da değiller. Güç, bilgi aristokrasisinin eline geçiyor. Yakın gelecekte üretim teknolojileri, piyasa/pazar ilişkileri hızlı bir şekilde değişecek. Para değişecek. Bankacılık sistemi değişecek. Eğitim, sağlık, savunma, beslenme alışkanlıkları her şey değişecek. Aile yapısı değişecek. Ulus devlet döneminin sonuna geldik.

SONRAKİ HABER