Astımlılara aşı önerisi! Sağlık Bakanlığı duyurdu

Sağlık Bakanlığı, astım hatalarına aşı içerisindeki bir maddeye bilinen bir alerji öyküleri yoksa koronavirüs aşısı olmaları uyarısında bulundu. 'Astım Klinik Protokolü' imzalayan Sağlık Bakanlığı özellikle astımı bulunan vatandaşlara kasım ayında grip aşısı önerdi.

POSTA POSTA
Astımlılara aşı önerisi! Sağlık Bakanlığı duyurdu

Sağlık Bakanlığı, “Astım Klinik Protokolü” imzaladı. Protokolde, özellikle astımı bulunan vatandaşlara kasım ayında grip aşısı önerisinde bulunuldu.

Bakanlık, bu kişilere, aşı içerisindeki bir maddeye bilinen bir alerji öyküleri yoksa COVID-19 aşısı olmaları uyarısında da bulundu. İşte Astım Klinik Protokolü’nün ayrıntıları: “Astım hava yollarının kronik bir hastalığıdır. Başlıca semptomlar nefes darlığı, hırıltılı solunum ve öksürüktür. İki veya daha fazla semptomun birlikte bulunması astım tanısının olasılığını arttırır. Semptomlar daha çok gece veya sabaha karşı oluşur. Astımlı hastalara yıllık Grip Aşısı (ekim, kasım aylarında) ve 65 yaş üstüne pnömokok aşısı yaptırmaları önerilir. İntravenöz bir ilaç kullanımı anaflaksi öyküsü yoksa veya aşının içinde bulunan maddelere bilinen bir alerji öyküsü yoksa astımlı hastalar bir sağlık merkezinde COVID-19 aşısı olabilirler.

MEDİKAL DETSEK SAĞLANABİLİR

Obez hastalarda astım kontrolü daha güçtür. Bu hastalarda kilo verme astım kontrolünü, akciğer fonksiyonlarını, sağlık durumunu düzeltir ve ilaç gereksinimini azaltır. İlaçların astım semptomları üzerine etkisi her hastada sorgulanmalı ve aşırı duyarlılık tanımlayan hastalarda sorumlu ilaçlar (NSAİİ grubu ağrı kesiciler gibi) kullanılmamalıdır. Stres, üzüntü, heyecan gibi emosyonel faktörler astımlı hastanın yakınmalarını arttırabileceğinden stresi azaltıcı yöntemler önerilmeli ve gerekirse hastanın medikal destek alması sağlanmalıdır.”

GEBELİK ASTIMI TETİKLEYEBİLİR

Bakanlığın bir diğer önerisi de gebelere:

ASTIM HASTALARINA YOGA ÖNERİSİ

Bakanlık, astım hastalarına yoga önerisinde de bulundu:


Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER