E-Devlet ile kamu kuruluşlarına ulaşmak çok kolay!

E-Devlet sistemi sayesinde birçok kamu kurum ve kuruluşuna tek tıkla ulaşma imkanınız bulunmaktadır. E-Devlet şifresiyle ulaşabileceğiniz işlemlerinizi nasıl yapacağınızı bu haberimizden inceleyebilirsiniz.

VATAN VATAN
E-Devlet ile kamu kuruluşlarına ulaşmak çok kolay!

Artık Türkiye de çalışan kadın ve erkek oranı oldukça fazladır. Bu oran yıllar geçtikçe de artmaktadır. Bu artan oran karşısında vatandaşlarımız sosyal yaşamları da dâhil olmak üzere çok fazla işten başka bir şeye zaman ayıramamaktadırlar. Lakin iş ve çalışma hayatı içerisinde bizi uğraştıran vaktimizi çok harcayan meşakkatler olmaz mı? Elbetteki olabilir. Oluyordur da çoğu zaman. Halletmemiz gereken faturalar, ödememiz gereken kredi kartı ekstreleri, kamu işlemelerimiz gibi pek çok işlemlerle de aynı zamanda ilgilenmemiz gerekir. Peki, bu kurumlara gidecek vakti olan kaç vatandaş var? Yani misal vergi borcu hakkında bilgi sahibi olmak için vergi dairesine kimler vakit ayırıp gidebilir ki? Bu tempolu hayatımızda bu biz vatandaşlar için biraz zorlayıcı olabilir. İşte tam da bunun için bu kamu işlemlerimizi dahil bütün işlemlerimizi halletmek amacı ile online sistemler bulunur.

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

İnternete erişim sağladığınız takdirde belli bir takım ufak tefek işlemleri yaparsanız bu online internet sistemi üzerinden kamu işlemleriniz ve daha birçok işlemleri halletme imkânı bulacaksınız. Tüm bu işlemleri devletimiz tek bir çatı altında birleştirmiş her bir işlemi halletmek içinde aynı sistem içerisinde yer almasını sağlamıştır. Bu tek bir çatı altında toplanan sistemin bütününe e-Devlet adı verilir. Bu e-Devlet hizmet kapısı çok geniş yelpazeleri içine alır. Hele ki bu yıl lisans eğitimini almaya hak kazanan öğrenciler için kazandıkları üniversitenin bulunduğu şehre gitmelerine gerek kalmadan oturdukları yerden sistem aracılığı ile kazanmış oldukları üniversiteye kayıtlarını gerçekleştirmiş durumundadırlar. Bunun yanında daha pek çok imkân vatandaşlara sunulmuştur.

Tüm kamu işlemlerimizi halledebileceğimiz bir sistem olan e-Devlet sistemine giriş yapabilmeniz birkaç işlemi gerçekleştirmiş olmanız gerekir. Şimdi sizlere biraz bunlardan bahsedelim. İlk olarak bu sisteme giriş yapmanız için sizlerden e-Devlet şifrenizi temin etmeni istenecektir.

Bunun içinde en yakınınızda bulunan PTT şubesine başvurmalısınız. Nüfus cüzdanınız ile bu şubeye gidip görevli kişiden e-Devlet şifresi almak istediğinizi belirtiniz. Sonra da kimliğinizi verip birde 2 TL ücreti de teslim ettikten sonra size bir zarf verilecektir. Bu zarfı yönergeler doğrultusunda açmanızda büyük fayda olacaktır. Çünkü yanlış biçimde açtığınız zarf sonucunda şifreniz hasar görebilir. Bunun için hassas bir şekilde yönergeler doğrultusunda bu zarfı açarak sistem şifrenize sahip olacaksınız. Bu şifre ile sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sizden birde T.C. kimlik numaranızı ister. Bunu da ilgili alana doğru bir şekilde girdikten sonra e-Devlet ana sayfası ile karşı karşıya olacaksınız. Bu sayfada sağ üst bölümde yer alan arama işareti yer alan boşluğu gerçekleştirmek istediğiniz işlemin adını yazarak buna ulaşabilirsiniz. Bunun dışında sol tarafta bulunan e-Hizmetler bölümünden de işlem yapmak istediğiniz adı bulabilirsiniz. Şimdi de artık yazımıza sistem üzerinden gerçekleştirebileceğiniz birkaç işlemden bahsedelim.

Genel Sağlık Sigortası: Genel sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşlarımızın bu hizmetten mahrum kalmamaları için kurulmuştur. Hizmetten yararlanmak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.

İşsiz Ödeneği: Bu ödenek, hastalığı nedeni ile çalışamayacak duruma gelen vatandaşlarımızın bu süre içinde mağdur olmamaları için ödenen ücrettir. Ödemelerin yapılıp yapılmadığını bu uygulama üzerinden öğrenebilirsiniz.

Deniz Ruhsat Sorgulama: Deniz ruhsat sorgulama işlemi için bu uygulamayı kullanmanız mümkün olacaktır.

Sevk Edilecek Eğitim Merkezi: Askerliğinizi nerede ve de ne zaman yapacağınız konusunda merak ettiklerinizi bu uygulama üzerinden öğrenebilirsiniz.

İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri: Bu işlemler için önceden notere gitmeniz gerekmekte idi. Lakin bu sistemin gelmesi ile beraber artık notere gitmenize gerek kalmamış olur. Eğer mobil imza, E-imza ya da e-Devlet şifrenizden bir tanesi mevcut ise bu tür işlemlerinizi artık bu sistem üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.

Vergi Borcu Sorgulama: Artık vergi borcunuzu bu uygulama yardımı ile öğrenebilirsiniz.

Muhtaçlık Başvurusu: Muhtaçlık konusunda başvurular için yine bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Dul ve yetim aylığı alabilmek için ise önceden bu sisteme başvurmanız gerekmektedir.

Adres Değişikliği Bildirimi: bu tür işlemlerinizi bu uygulama üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.

Aile Hekim Bilgisi Sorgulama: Aile hekiminizin kim olduğunu bilmiyorsanız ve de öğrenmek istiyorsanız bu sistemden aile hekiminizin hangi hekim olduğunu pratik bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER