Koronavirüs döneminde evde ilişkinizi nasıl canlı tutabilirsiniz?

"Sağlıklı bir ilişki, çiftlerden her birinin hem bireysellik hem de bağımlılık duygusunu dengeli bir biçimde yaşatabildiği ilişki biçimiyle kendini gösterir." diyen Psikolog ve Aile Danışmanı Emine Satılmış, konuyla ilgili önerilerde bulundu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Koronavirüs döneminde evde ilişkinizi nasıl canlı tutabilirsiniz?

İnsan, başka bir insanla yakınlaşmak ve sevilmek ister. İstediğimiz şey yakın bir ilişki kurmaksa, partnerinizin isteklerini bilmek zorundasınız. Eğer istediğiniz şey partnerinizle birbirinizi sevmekse, partnerinizin ne istediğini bilmemiz şarttır. Sağlıklı bir ilişki, çiftlerden her birinin hem bireysellik hem de bağımlılık duygusunu dengeli bir biçimde yaşatabildiği ilişki biçimiyle kendini gösterir. İlişkinizi güçlü tutmak için birbirinize ilişkinizin gücünü ve sensiz olmaz hissini hissettirmeniz gerekir.

Bir ilişkinin uyumlu olması için çiftlerin birbirlerini her konuda tamamlaması gerekmez fakat çiftlerin birbirleri arasındaki farklılıklara ve sınırlarına saygı duymaları gerekir. İlişkilerde bireyselliği sağlamanın sınırı ‘kendi sınırlarınızı’ bilmekten geçer. Eğer sınırları belirsiz bir ilişki içindeyseniz sürekli bir çatışma içerisinde hissedersiniz. Ancak bu sınırları belirlemeden önce, kendinizi tanımanız gerekir.

Her aile tek ve özeldir. İkili ilişkilerde bazen suçlama düeti galip gelir. ‘Sen şöylesin, hayır asıl sen böylesin’ şeklinde. Bu düet sonucunda yarasız beresiz kurtulamazsınız. Yaşam boyunca sorunların olmaması ya da yeni bir sorunla karşılaşmamak mümkün değildir. İnsanların sorunlarını çözme süreçleri oldukça da karmaşıktır. Bazı kişiler bir sorunla karşılaştıklarında bu sorunları tehdit yerine fırsat olarak görebilirken, bazıları ise olumsuz bakış açısı sergileyerek sorunlarının nedenlerini başkalarının üzerine atar ve sorun ortaya çıktığında görmezden gelirler. Bu kişiler sorun çözme becerisi konusunda yeteneklerine ve becerilerine güvenmezler. Birlikte yücelmek için seçimler yapmaya başlayabilirsiniz. Eşiniz konuşurken onunla göz göze olun. Eşinizi dinlerken başka bir şey yapmayın. Duygulara kulak verin. Beden dilini gözlemleyin. Sözünü kesmeyin. Yaşadığımız bu süreçte, etkin sorun çözme becerisi için;

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER