Dikkat! 20 günlük tatil yarın başlıyor

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ömer Faruk Tokgöz, 1 Temmuz'dan itibaren 20 günlük mali tatilin başlayacağını belirterek, mali tatil kapsamında uygulanmayacak işlemler ve mali tatil sonrasına uzayacak süreler konusunda mükellefleri uyardı.

VATAN VATAN
Dikkat! 20 günlük tatil yarın başlıyor

Mersin SMMMO Başkanı Tokgöz, yazılı bir açıklama yaparak, 2015 Yılı Mali Tatil Uygulaması ile ilgili bilgi verdi. Bir yıl süren yoğun ve yorucu çalışmanın ardından 20 gün sürecek yasal hakları olan mali tatile 1 Temmuz itibari ile gireceklerini ifade eden Tokgöz, “Beklentilerimizi tam olarak karşılamayan ancak, mücadele ederek kazanılmış bu kısa tatili üyelerimizin dinlenerek ve keyifle geçirmesini diliyorum” dedi.

Mali tatil kapsamında olmayan ve uzayan sürelerle ilgili ayrıntılı bilgi veren Tokgöz, 5604 sayılı kanuna göre, gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen (ithalde alınan katma değer vergisi, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi) vergi, resim ve harçlar hakkında mali tatil uygulanmayacağını kaydetti. Kaynak kullanımını destekleme fonu kesintilerine ilişkin olarak verilmesi gereken bildirimlerin verilme ve ödeme sürelerinin de mali tatil nedeniyle uzamayacağının altını çizen Tokgöz, “Özel kanunlarında ödeme süreleri tespit edilmemiş amme alacaklarının ödeme sürelerinin, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tayin edilmesi ve bu sürelerin mali tatile rastlaması halinde bu alacaklar için belirlenen ödeme sürelerinin, mali tatil nedeniyle uzaması söz konusu olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, beyanname verme süresinin son günü mali tatil süresi içerisinde kalan vergi, resim ve harçlara ilişkin beyannamelerin verilme sürelerinin, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzayacağını bildiren Tokgöz, şöyle devam etti: “Buna göre 2015 yılı için mali tatil 1 Temmuz 2015 tarihinde başlayıp 20 Temmuz 2015 tarihinde sona ereceğinden, söz konusu beyannamelerin verilme sürelerinin son günü 27 Temmuz 2015 tarihi olacaktır. İkmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzamış sayılacaktır. İkmalen, re'sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükelleflerin uzlaşma talep etme veya cezada indirim talebinde bulunma süresinin son gününün mali tatile rastlaması halinde de söz konusu süre, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzayacaktır. Dileyen mükelleflerin, adlarına tarh edilen vergi ve kesilen cezalara karşı mali tatil süresi içinde de uzlaşma veya cezada indirim talebinde bulunabilmesi mümkündür.” İkmalen, re'sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükelleflerin kendilerine tanınan yasal haklardan (dava açma, cezada indirim ve uzlaşma talep etme) herhangi birini kullanma süresinin, bu tarhiyatlara ilişkin vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün olduğunu anımsatan Tokgöz, tebligatın mali tatil süresi içinde yapılması halinde sürenin, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacağını bildirdi. Beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresine ilişkin de Tokgöz, “Verilme süresinin son günü mali tatil süresine veya mali tatilin son gününü izleyen 7 güne rastlayan vergilere ilişkin beyannamelerin verilme süresi 2015 yılı için 27 Temmuz'a, bu beyannamelere göre tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi de 30 Temmuz'a uzamış sayılacaktır” dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER