için kaldı

CHP: Bir an önce hükümet kurulmalı, bizi oyalamayın

Ankara'da 'AK Parti-MHP teması' tartışılırken, AK Parti ile CHP heyetlerinin koalisyon görüşmesinde dün ilk kez soğuk rüzgârlar esti.

VATAN VATAN
CHP: Bir an önce hükümet kurulmalı, bizi oyalamayın

CHP, “Kiminle koalisyon kuracağınıza karar verin, bizi de ülkeyi de oyalamayın” dedi. İki heyet, son toplantıyı yarın yapıp genel başkanlara rapor sunacak.

AK Parti ile CHP heyetleri arasındaki koalisyon görüşmelerin dördüncüsü dün TBMM'de gerçekleştirildi. Görüş- meye AK Parti'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile milletvekilleri Taha Özhan, Mücahit Arslan ve Lütfi Elvan; CHP'yi temsilen Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek katıldı.

İLK KEZ SOĞUK RÜZGÂRLAR

Yaklaşık 3.5 saat süren toplantının atmosferini, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun “MHP ile temaslarımız sürüyor” sözleri belirledi. İki parti heyetleri arasındaki görüşmelerde ilk kez soğuk rüzgârların estiği öğrenildi. CHP heyeti, “Samimi olalım. Bir an önce hükümet kurulmalı. Bunun için bir an önce kararınızı verin. Kiminle koalisyon kuracaksanız resmi teklifinizi yapın. Her gün şehitlerin geldiği bir ortamda, bizi de ülkeyi de daha fazla oyalamayın” siteminde bulundu.

AK Parti heyeti ise “Bu görüşmeler başladığı zaman adını koyduk. İstikşafi görüşmeler yaptığımızı söyledik. MHP ile sadece temas var, istikşafi görüşme yok. Koalisyona karar verecek olan partimizin yetkili kurulları ve genel başkanımızdır” yanıtını verdi. Yaşanan tartışmaya rağmen iki parti de görüşmeleri bitirme kararlılığını dile getirdi.

AK Parti ile CHP heyetleri, daha sonra, vardıkları mutabakat çerçevesinde Kürt sorunu, çözüm süreci, din ve inanç özgürlüğü, inanç gruplarının talepleri, kamu yönetimi, medya özgürlüğü gibi konu başlıklarını görüşerek, dünkü çalışmalarını tamamladı. Pazartesi son kez heyetler arası toplantı yapılacak. Ardından iki parti heyetleri, görüşmeler hakkında hazırlayacakları raporları, genel başkanlarına sunacak. Genel başkanlar, raporlara bakarak “Tamam mı, devam mı?” kararını verecek.

'MHP İLE İSTİKŞAFİ GÖRÜŞME YOK'

Görüşmenin ardından AK Parti adına açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, şunları söyledi: “Genel başkanımız CHP ziyaretinden sonra 'İstikşafi görüşme mekanizmasını CHP ve MHP'ye önereceğim' demişti. Nihayetinde CHP olumlu, MHP olumsuz yaklaştı. Ama MHP, Sayın Faruk Çelik ile Sayın Semih Yalçın'ın temasının sürmesi konusuna olumlu baktı. O görüşme trafiği sürüyor ama MHP ile istikşafi görüşmeler yok.”

'MİLLET BİZE 'UZLAŞIN' DEDİ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: “Türkiye çok büyük tehdit ve sorunlarla karşı karşıya. Böyle bir zamanda asla küçük hesapların peşinden koşmayız, koşamayız. Bugün görüştüğümüz herhangi bir koalisyon değildir, Türkiye'nin karşısındaki büyük tehditleri bertaraf edebilecek ve birikmiş sorunları halledebilecek bir koalisyonu kurma çabasıdır. Milletimiz bize 'Birbirinizle görüşün, uzlaşın' sorumluluğunu yükledi.” (Düzgün Karadaş/Habertürk)

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER