Mucizevi bir armağan: Anne sütü

1-7 Ekim, ülkemizde Emzirme Haftası olarak kabul ediliyor. Emzirmenin ve anne sütünün önemine dikkat çekilen bu özel hafta için Pediatri Uzmanı Dr. Laden Jaferi, anne sütü ile emzirmenin faydalarını anlattı ve Emzirme Hemşiresi Nezahat Demirbaş da anne sütünü artırmaya yönelik önerilerde bulundu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Mucizevi bir armağan: Anne sütü

Anne sütü yaşayan, mucizevi bir armağandır. İçinde bebeğin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan tüm besinler ve vücuttaki su dengesini sağlamak için gerekli sıvı vardır. Diğer yandan içerdiği antikor ve hücrelerle enfeksiyon ve alerjenlere karşı koruyucudur.

Büyüme bebeğin yaşına ve genetik potansiyeline göre boy uzaması ve kilo alımı, gelişim ise dil, ince, kaba motor ve iletişim becerilerinin kazanılması olarak tarif edilebilir. Anne sütü ile beslenme anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirir ve her ikisi içinde faydalı hatta gereklidir. Anne sütü yaşayan bir besindir, bebeğin yaşı ve durumuna göre değişiklik gösterir. İçeriği bir anneden diğerine aynı annede gün içinde, emzirmenin başı ve sonu arasında  bebeğin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Her anne bebeği için uygun mucizeyi üretir. Anne sütü bebek sağlığı üzerine etkisi olduğu gibi erişkin yaştaki yaşamıda etkiler ve uzun vadede bazı hastalıklardan korur, bunun yanı sıra annenin ruhsal ve bedensel iyilik haline katkıda bulunur.

Uygun büyüme ve gelişimin sağlanması için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) ve Amerika Pediatri Derneği  bebeklerin yaşamlarının ilk 6 ayı tek başına, daha sonra da uygun tamamlayıcı besinlerle birlikte 2 yaşa kadar anne sütü almalarını önermektedirler. Çocuk hakları sözleşmesinde en temel hak olarak ‘anne sütü ile beslenme hakkı’ olarak nitelendirilmiştir.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER