için kaldı

Terör saldırılarında 51 günlük bilanço

Güvenlik güçlerinin, terör örgütlerinin Türkiye'nin barış ve huzurunu bozmaya yönelik saldırılarına karşılık gerçekleştirdiği operasyonlarda, 22 Temmuz'dan bu yana 918 terörist etkisiz hale getirildi.

F5HABER F5HABER
Terör saldırılarında 51 günlük bilanço

SAKARYA (AA) - Güvenlik güçleri, terör örgütlerinin Türkiye'nin barış ve huzurunu bozmaya yönelik saldırılarına, yurt içi ve yurt dışında yaptıkları operasyonlarla karşılık verdi; 22 Temmuz'dan bu yana terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarda 918 terörist etkisiz hale getirildi.

KCK'nın geçen ay "barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozan eylemlerini sürdürüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, son 51 gündeki (7 Temmuz-26 Ağustos) terör saldırılarında, Malazgirt Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürü Beyazıt Çeken'in de aralarında bulunduğu 60 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit edildi, biri İran uyruklu 15 kişi hayatını kaybetti, 3'ü İran uyruklu 211 kişi yaralandı.

Teröristlerce çoğunluğu tırlardan oluşan 211 araç ateşe verildi. Bu süreçteki çatışmalarda 93 terörist etkisiz hale getirildi, 12'si yaralı 17 terörist yakalandı.

Yurt içindeki operasyonlar

Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere, DAEŞ ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik pek çok ilde 24 Temmuz'dan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda 2 bin 143 kişi gözaltına alındı, bunlardan 542'si tutuklandı.

TSK'nın hava operasyonları

Güvenlik güçlerinin 22 Temmuz'dan bu yana terör örgütü PKK'ya yönelik yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiği operasyonlarda 918 terörist ölü ele geçirildi. 

Hava operasyonları sonucu yurt dışında yaklaşık 580 teröristin, yurt içindeki operasyonlarda da 250-300 teröristin yaralandığı tespit edildi. 

Hava operasyonlarının yanı sıra güvenlik güçleri, tank ve top atışlarıyla da terör örgütü mensuplarına büyük zayiat verdirdi.

Terör örgütü PKK, ölen teröristlerin bazılarının cesedini yanında götürüyor, bazı teröristlerin cesedi ise oldukları yerde bırakılıyor.

Tunceli'de 22 PKK hedefi vuruldu 

Bu arada Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 22 Ağustos'ta, 03.00-04.30 saatleri arasında Tunceli'de bulunan bölücü terör örgütü PKK mensuplarının bulunduğu 22 noktaya hava harekatı gerçekleştirildi.

Terör örgütü PKK'nın yaz mevsiminde kullandığı değerlendirilen 14 değişik yerdeki barınma noktası tamamen imha edildi. PKK tarafından hava hedeflerine karşı kullanılmak maksadıyla hazırlanan 4 ağır makineli tüfek (doçka) ve 2 makineli tüfek mevzisi ile 2 Zağros keskin nişancı mevzisi de kullanılamaz hale getirildi. 

Son 24 saatte yaşananlar

Gaziantep'te, terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan 8 kişiden 1'i tutuklandı. Zanlılardan 3'ü savcılıkça, 4'ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Erzurum'da Tekman İlçe Jandarma Komutanlığı unsurlarınca bölücü terör örgütü adına faaliyet yürüten şahıslara yönelik yapılan operasyonda adliyeye sevk edilen 21 kişiden 17'si "terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklandı. 

Bingöl merkezde polis karakoluna bölücü terör örgütü PKK mensuplarınca roket ve uzun namlulu silahlı saldırı düzenlendi, 2 polis memuru yaralandı.

Adana'da sözde "özerklik" ilan etmek amacıyla yasa dışı gösteri düzenleyen terör örgütü yandaşlarına yapılan müdahalede gözaltına alınan 3 kişi adliyeye sevk edildi.

Şırnak'ta askeri üs bölgesine terör örgütü PKK mensuplarınca roket ve uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırı sonrası çıkan çatışmada 3 terörist etkisiz hale getirildi.

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde terör örgütü PKK mensubu bir grup tarafından İlçe Emniyet Müdürlüğüne el yapımı patlayıcı ile saldırıda bulunuldu. Saldırıda 2 polis hafif yaralandı. Kaçan teröristlerin yakalanması için bölgede operasyon başlatıldı.

Mersin'in Tarsus ilçesinde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Eski BDP Tarsus İlçe Başkanı Ahmet Kızmaz, "silahlı terör örgütüne üye olmak ve propagandasını yapmak" suçlamasıyla tutuklandı.

Mardin Nusaybin'de İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne el yapımı patlayıcı ve uzun namlulu silahla saldırı girişiminde bulunmak isteyen terör örgütü mensubu yaralı ele geçirildi.

Uludere'de yol güvenliğini sağlayan askerlere terör örgütü PKK mensuplarınca düzenlenen silahlı saldırı sonrası çıkan çatışmada 2 terörist etkisiz hale getirildi.

Tunceli'de terör örgütü üyeleri, iki baz istasyonuna el yapımı patlayıcılarla saldırı düzenledi. Saldırı sonrası kabinleri hasar gören baz istasyonları, çalışamaz hale geldi.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde de bölücü terör örgütü mensubu bir terörist yakalandı.

Batman'da terör örgütü PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H üyeleri, Yeşiltepe Mahallesi'ndeki bir sokağın 3 ayrı yerine iş makineleriyle hendek kazarak, mahalleye girişleri engellemek istedi. Hendekler güvenlik güçlerince kapatıldı. 

Siirt'te, sosyal medyada paylaşılan sözde "özerklik" ifadesi içeren açıklamalara ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında Eruh Belediye Başkanı Hüseyin Kılıç gözaltına alındı.

Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'nda terör örgütü PKK üyelerince gerçekleştirilen patlamanın ardından bölgedeki onarım çalışması sürüyor.

Şemdinli'de terör örgütü PKK'nın el yapımı patlayıcıyla düzenlediği saldırılarda GSM şirketlerine ait baz istasyonunda hasar oluştu. 

Mardin'in Nusaybin ilçesinde yapılan sözde "özerklik" açıklamasına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve aralarında HDP İlçe Başkanı Sabiha Gündüz'ün de bulunduğu 4 kişiden 3'ü tutuklandı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütüne yönelik operasyonda tüplerle güçlendirilmiş 7 bomba, yasa dışı eylemlerde kullanılmak üzere hazırlanan çok sayıda malzeme ve mühimmat ele geçirildi.

Terör örgütü DHKP/C üyesi olduğu iddia edilen ve hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir kişi, yurt dışına kaçma hazırlığı yaparken yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen kişi, tutuklandı. 

Anayasal düzeni bozmaya çalıştığı iddiasıyla tutuklanan Edremit Belediye Başkanı Sevil Rojbin Çetin'in makam odasında arama yapan polis, bilgisayarındaki bilgilere el koydu.

Şırnak'ta devriye görevi yapan zırhlı polis aracına terör örgütü PKK mensuplarınca uzun namlulu silahla ateş edilmesi sonucu bir polis yaralandı. 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde metruk bir binada yasa dışı eylemlerde kullanılmak üzere hazırlanan 100 molotofkokteyli ele geçirildi.

Şırnak'ın Uludere ilçesinde yol güvenliğini sağlayan askerlere terör örgütü PKK mensuplarınca uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Çıkan çatışmada 2 terörist ölü ele geçirildi. 

Siirt'in Baykan ilçesinde terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 2 kişiden biri serbest bırakıldı, 1 kişi adliyeye sevk edildi. Savcılıkta işlemleri süren zanlının, eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İzmir İl Başkanı Nametullah Epözdemir olduğu belirtildi.

SONRAKİ HABER