BM Libya Özel Temsilcisi “Libya’da ilk kez tünelin sonundaki ışık göründü”

DHA DIŞ HABER -

F5HABER F5HABER
BM Libya Özel Temsilcisi “Libya’da ilk kez tünelin sonundaki ışık göründü”

DHA DIŞ HABER -

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Libya'daki tarafların, ulusal birlik hükümeti kurulması yönündeki BM'nin çözüm önerilerini içeren Sahirat Anlaşması'nı imzalamış olmasını, “Bu önemli bir adımdı. Çünkü böylece ilk kez tünelin ucundaki ışık görünmüş oldu” ifadeleriyle değerlendirdi.

İtalya'nın başkenti Roma'ya bir ziyaret gerçekleştiren Bernardino Leon, Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile bir araya gelerek, Libya'daki gelişmeleri ele aldı. İkili, daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Gentiloni, 12 Temmuz'da Fas'ın Sahirat kentinde, Trablus merkezli Milli Genel Kongre heyetinin yokluğunda imzalanan anlaşmaya değinerek, bunun istikrar ortamı sağlanması için sadece ilk adım olduğunu söyledi.

Sahirat Anlaşması'nı henüz imzalamayan Trablus yönetimine çağrıda bulunan Gentiloni, bunu boykot eden tarafın, uluslararası toplumca izole edileceğini savundu. Bakan, istikrar için Libya'da tüm tarafların barış zemininde birleşmesi gerektiğini de vurguladı.

Sahirat Anlaşması, ulusal birlik hükümeti kurulması, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin yasama konseyi olarak kabul edilmesi, yüksek devlet, yüksek yerel yönetim, yeniden imar, anayasa hazırlama, savunma ve güvenlik konseylerinin kurulmasını öngörüyor.

İTALYA LİBYA'YA BİNLERCE ASKER GÖNDERMEYECEK

Bakan Gentiloni de, bu anlaşmanın ortaya çıkardığı olumlu tablo doğrultusunda, ülkesinin Libya'ya büyük oranda destek vereceğini söyleyerek, “Elbette ki Libya'da istikrar konusunda emin olmanın anlamı, oraya binlerce asker göndermek değildir. Bizim amacımız daha sofistike bir işle destek vermek. Bu, Libyalıların talepleri doğrultusuna eğitim, denetleme ve gözetim yönünde olacaktır” dedi.

İspanyol diplomat ve politikacı Bernardino Leon ise, Sahirat Anlaşması'nın, 2011 yılında iç savaşın patlak verdiği Libya'da, tünelin ucundaki ışığın ilk kez görünmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Leon, bu ülkede ihtiyaç duyulan istikrarlaştırma sürecinde, bölgedeki diğer alanlarda olduğu gibi güçlü bir askeri misyon düşünmediklerinin altını çizdi.

Öte yandan ikilinin gündeminde, failleri halen meçhul olan, Pazar gecesi Libya'nın Mellitah bölgesinde kaçırılan 4 İtalyan işçi de vardı.

Gentiloni, Bonatti firması için çalışan vatandaşlarının kurtarılması için yoğun çalışmalar yürüttüklerinin altını çizerken, Leon ise bu olayı kınayarak, 4 İtalyan'ın koşulsuz bir şekilde derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

SONRAKİ HABER