Türkiye'nin nazar boncuğuyken kızıl alana döndü

Günümüzden 5 milyon yıl önce oluşan; Konya Meke Gölü bilinçsiz tarım nedeniyle kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Başta Meke olmak üzere doğal göllerin kurumasının önüne geçebilmek için modern sulama yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Türkiye'nin nazar boncuğuyken kızıl alana döndü

Meke Gölü, iddiaya göre yanlış tarım ve sulama yöntemleri nedeniyle gün geçtikçe kuruyor.

Türkiye'nin nazar boncuğuyken kızıl alana döndü - Resim : 1

GÖLÜN KURUMASININ ANA NEDENİ

Türkiye'nin mavi nazar boncuğuyken kızıl alana dönüştüğünü belirten Doğa ve Sürdürülebilirlik Derneği (DOSDER) ile Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, "Havzada çok su isteyen mısır, ayçiçeği gibi bitkiler birçok yerde vahşi sulama ile sulanıyor. Çok sayıdaki kuyu ve bir türlü modern sulama yöntemlerinin geliştirilmemesi, havzada su kaynaklarını azaltırken, buna bağlı olarak nemin azalması ve sıcaklık artışı sonucu yağış azalmaları, gölün kurumasının ana nedenleri" dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER