Enstrümanlar Bu Kez Organ Bağışı İçin Çaldı

Organ bağışı çağrısını dünyaya duyurmak için ünlü maestro Emir Nuhanoviç yönetti, Cemal Reşit Rey Filarmoni Orkestrası ve Sarayborna Filarmoni Orkestrası çaldı. Memorial Sağlık Grubu ve Bosna Hersek Sağlık Bakanlığı arasında yapılan anlaşmayla ülkeler arasında bir sağlık köprüsü kurulacak, Bosna'da organ naklinin geliştirilmesi için önemli bir zemin oluşturulacak.

F5HABER F5HABER
Enstrümanlar Bu Kez Organ Bağışı İçin Çaldı

Organ bağışı çağrısını dünyaya duyurmak için ünlü maestro Emir Nuhanoviç yönetti, Cemal Reşit Rey Filarmoni Orkestrası ve Sarayborna Filarmoni Orkestrası çaldı. Memorial Sağlık Grubu ve Bosna Hersek Sağlık Bakanlığı arasında yapılan anlaşmayla ülkeler arasında bir sağlık köprüsü kurulacak, Bosna'da organ naklinin geliştirilmesi için önemli bir zemin oluşturulacak.

Canlıdan organ nakli konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Türkiye, bu konudaki bilgi ve birikimlerini Bosnalı hekimlerle paylaşacak. Memorial Sağlık Grubu tarafından geliştirilen proje kapsamında önceki akşam Saraybosna Ulusal Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen "Hayat için Senfoni" adlı konserde organ bağışına dikkat çekildi. Konsere Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Memorial Sağlık Grubu Genel Müdürü Uğur Genç, Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Doktor Münci Kalayoğlu,Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Koray Acarlı, Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli ve Genel Cerrahi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat ve Doç. Dr. Tamer Karşıdağ gibi isimler katıldı.

CEMAL REŞİT REY SENFONİ ORKESTRASINDAN MUHTEŞEM KONSER

500'ü aşkın kişinin katıldığı konser, izleyenler tarafından büyük beğeni topladı. Avrupa'nın farklı ülkelerinden opera solistlerinin sahne aldığı konseri, Bosna Hersekli dünyaca ünlü orkestra şefi Emir Nuhanoviç yönetti. Konserin son bölümünde Bosnalı çocuklar ellerinde Türkiye ve Bosna Hersek bayraklarıyla "Üsküdar'a Giderken" şarkısını söyledi.

Konsere katılan isimler arasında yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin konseri oldukça beğendiği belirtti. Türkiye'nin savaş sonrasında da Bosna'ya yardımcı olmaya çalıştığını belirten Şahin, "Konser, Bosna halkının organ bağışı konusundaki duyarlılığını artırmaya yönelik düzenlendi. Bosna bizim her alanda çok sıkı ilişkilerimizin olduğu bir ülke ve bizler de bu tip kültürel faaliyetlerle bu ilişkileri kuvvetlendirmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin sağlık turizmi ve tıp alanında da oldukça ileride olduğunu söyleyen Şahin, Türkiye'nin sahip olduğu imkan ve tecrübeleri Bosna halkıyla paylaşmak istediklerini söyledi.

"SANATI VE TIBBI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Gecede konuşan Memorial Sağlık Grubu Genel Müdürü Uğur Genç, konserin Bosna'da organ bağışını artırmak ve bu konuya dikkat çekmek için düzenlediklerini belirtti. Çok güzel bir konser olduğunu dile getiren Genç, "Bu akşam bizim için çok önemli, Bosna'da Türkiye'den gelen orkestrayla birlikte bir gece düzenledik ve organ bağışının önemini belirtmeye çalıştık. Memorial olarak bu etkinliği düzenlediğimiz için çok mutluyuz, sanatı ve tıbbı desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

"AMAÇLADIĞIMIZ FARKINDALIĞI YARATTIK"

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ise Türkiye'nin çok büyük bir ülke olduğunu ve Avrupa'nın her alanda Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirtti. Kalayoğlu ayrıca, "Konseri izlerken gözlerimden yaş geldi, çocuklar ellerinde Türk ve Bosna bayraklarıyla şarkı söylemesi beni çok sevindirdi. Devletlerle ilişkilerle sadece diplomatik yoların haricinde sanat, kültür ve sağlık konuları da çok önem taşıyor. Çok güzel bir gündü" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Koray Acarlı da konserin amacına ulaştığını söyledi. Müziğin insan kalbine ve beynine en çabuk ulaşan sanat dalı olduğunu ifade eden Acarlı, organ nakli konusuna olabilecek en iyi şekilde dikkat çekildiğini belirtti. Acarlı, "Memorial ailesinin böyle güzel bir geceyi bize yaşattığıiçin gurur duyuyorum, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Prof Dr. Yalçın Polat ise, "Saraybosna'da yapılan bu konser gerçekten Bosna ve Türkiye arasındaki bağı gündeme getirdi. Organ bağışı haftasında Türkiye'de yaptığımız etkinliklerin yanında Bosna'daki bağımızı bilimsel bağla güçlendirmiş olduk. Bu arada hem Türkiye'de hem Saraybosna'da organ bağışın önemini gündeme getirmiş olduk. Memorial Sağlık Grubu olarak bizler sadece Türkiye'de değil dünyada da böyle bir aktivasyona girdik. Bizim daha önce 25 sanatçıyla başlattığımız hayat ver projesi ilk kez Saraybosna'da yurtdışına çıktı. Bundan sonraki aktivitelerimiz artarak devam edecek" diyerek geceden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konser sonrası konuşan Doç. Dr. Tamer Karşıdağlı da konserden büyük keyif aldığını ve organ bağışı konusunda yapılanların insani ve toplumsal bir görev olduğunu söyledi.

"ORGAN BAĞIŞI İÇİN SAHNEDE OLMAK AYRI BİR MUTLULUK"

Saraybosna Ulusal Tiyatrosu'nda verilen muhteşem konserin maestrosu Şef Emir Nuhanoviç, konserden duyduğu mutluluğu söyle anlattı:

"Birkaç yıl aradan sonra Saraybosna'da, kendi tiyatromda kendi izleyicilerim önünde bir konser verdiğim için çok mutluyum. Türkiye'den buraya harika bir orkestra, harika bir solist, Türk etnik müziğinin harika atmosferini getirdiğim için çok mutluyum. Bu gece gerçekten büyük keyif aldım, çünkü tüm seyircilerin çok keyif aldığını düşünüyorum. İnsanların hoşlandığı müzikler yapmayı seviyorum. Seyirciler benim müziğimden keyif aldıklarında mutlu oluyorum. Bu arada hükümetinize, özellikle de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Memorial Hastanesi'ne de bu organizasyondan dolayı teşekkür etmek istiyorum."

Konserde söylediği eserler ve güçlü sesiyle dikkat çeken Devlet Opera ve Bale Sanatçısı Burçin Savigne de, "Böyle bir projede yer almak için benim için çok önem verici. Herkes için faydalı bir gece olmuş olmasını diliyorum, organ bağışına dikkat çekmek için elimizden geleni yaptık, umarım faydalı olmuştur" diyerek yaşadığı mutluluğu dile getirdi.

"HEPİMİZ KARDEŞİZ, HEPİMİZ İNSANIZ"

Konserin en dikkat çekici anı ise Bosnalı soprano Aida Corbadic'in sahneye çıktı an oldu. Hastalığından dolayı saçları dökülen kadın sanatçı izleyicilerden büyük alkış aldı. Corbadic mutluluğunu şu sözlerle ifade etti:

"Benim için çok özel bir gece oldu. Cemal Reşit Rey Filarmoni Orkestrası ile işbirliği yapmak gerçekten büyük zevkti. Tabi gecenin başrol oyuncusu Sayın Nuhanoviç'tir. Bu tür organizasyonları daha sık yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü hepimiz kardeşiz, hepimiz insanız, nereden olduğumuz önemli değil."

SONRAKİ HABER