Tarımda ‘yeni dönem’ planı

Son dönemlerde artan girdi fiyatları ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi sebepler zor durumda kalan çiftçiler için yeni seçeneklerin masada olduğu öğrenildi. Tarım Bakanlığı’nda yaşanan değişimin ardından başlayan çalışmalara göre, garanti alım modeli arttırılacak. Bölgesel üretim planı geliştirilecek. Süt Kurulu daha sık toplanacak. Ayrıca girdi fiyatlarına karşı yeni destekler de gündeme gelecek.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Tarımda ‘yeni dönem’ planı

TARIM Bakanlığı’nda görev değişikliğinin ardından, hem girdi fiyatlarındaki artış hem de savaş nedeniyle zor durumda kalan üretici için yeni seçeneklerin geliştirilmeye başlandığı öğrenildi. Bakanlığın yeni yönetimi, parti kurmaylarıyla toplantılar yaparak, öncelikli sorunların belirlenmesi ve üretecinin desteklenmesi için neler yapılabileceğini değerlendirdi. Tarım sektöründe en büyük sorunu, girdi fiyatları oluşturuyor. Üretici desteklerine ilişkin daha önce çalışma yapıldığı duyurulurken, bunun yeterli olmadığı dile getirilmişti. Parti toplantılarında da özellikle mazot ve gübre fiyatlarındaki artışların ele alındığı, gübre üreticisi firmalarla toplantı yapılarak, fiyatların aşağı çekilmesinin sağlanmasının dile getirildiği öğrenildi.

KENDİNE YETERLİLİK

Toplantılarda, üretim modelinin değiştirilerek, savaş gibi olağanüstü durumların da hesaba katılması, kendine yeter ülke konumunun sağlanması için seçeneklerin değerlendirilmesi ele alındı. Bu konu yapılacak çalışmalarla ortaya konulan öneriler şöyle: “Bakanlık yeni bir yol haritası üzerinde çalışacak. Öncelikle tarımda kendine yeterliliğin sağlanması üzerine projeler geliştirilecek. Türkiye için öncelikli olan ürünlerin üretimi arttırılacak. Destek kalemleri yeniden belirlenecek. Bu yıl kuraklık olmadığı için gıdaya ulaşmakta sıkıntı olmayacağı, tek sorunun fiyat planlaması olduğu dile getiriliyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER