Acı bilanço! Ölü sayısı 889 oldu

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin Halep'in doğusundaki saldırılarında ölen sivillerin sayısının 61'e yükseldiği, 120 kişinin yaralandığı bildirildi. Öte yandan son 22 günde ölen sivillerin sayısı ise 889'a yükseldi.

VATAN VATAN
Acı bilanço! Ölü sayısı 889 oldu

Halep'teki Sivil Savunma Müdürü Necip Ensari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rejim ve destekçilerinin doğu Halep'te muhaliflerin kontrolündeki semtleri yoğun şekilde kara ve havadan bombaladığını söyledi.

Rejim güçlerinin çatışma bölgelerinden kaçan sivilleri hedef aldığını belirten Ensari, ''Saldırılarda Kellase'de 12, Meşhed'de 6, Ensari'de 2, Sukkeri'de 3, Maadi'de 8, Bustan el Kasr'da 2, Salihin'de 5, Kadi Asker'de 6 ve sivillerin toplanma merkezine düzenlenen saldırıda da 17 kişi öldü, 120 kişi yaralandı.'' dedi.

Esed güçleri ile ortaklarının kentin doğusunda, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düzenlediği saldırılarda ailelerin korkudan dışarıya çıkamadığını ifade eden Ensari, şunları kaydetti:

''Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgelere, saldırılar nedeniyle ulaşamıyoruz. Onlarca kişi enkaz altında ve onları kurtaracak kimse yok. Rejim, muhalif bölgelere öyle saldırıyor ki sivil savunma ekipleri olarak olay bölgelerine gitmekte aciziz. Cadde ve sokaklar ölü ve yaralılarla dolu. Sağlık hizmeti olmadığı için çok sayıda yaralının durumu ciddi. Bölgeye acil şekilde tıbbi malzeme ve temel gıda malzemesinin girmesi gerekiyor. BM ve uluslararası kamuoyu, rejimin Halep'e yönelik saldırılarını durdurmazsa Şam yönetimine bağlı güçler, doğu Halep'te binlerce kişiyi diri diri toprağa gömer.''

Daha önce ölü sayısı 17, yaralı sayısı 38 olarak verilmişti. Böylece şiddetli saldırıların başladığı 15 Kasım'dan itibaren sivil kayıp sayısı 845'ten 889'a yükseldi.

15 Kasım'da 45 kilometrekareyi kontrol eden muhalifler, bölgenin yüzde 65'ini kaybederek 16 kilometrekarelik alana çekilmiş durumda bulunuyor.

Muhaliflerin kontrolündeki yerlerde bulunan 240 bin sivil farklı semtlere dağılmışken, on binlercesi de muhaliflerin elindeki çatışma bölgelerinden rejimin hakim olduğu alanlara göç etti.

Yüz binlerin insani krizi

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye sınır Halep, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Rejim ordusu, Rusya ve İran destekli Şii milisler, 15 Kasım'dan bu yana kent merkezinin doğusunda muhaliflerin elindeki semtlere havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor.

Rusya ise Halep'teki hava saldırılarında yer almadığını savunuyor. Buna karşın, rejim hatlarının haberleşmesini dinleyen muhalifler, Rusların kara harekatının her kademesinde boy gösterdiğini bildiriyor.

Rejim kuşatmasında yüz binlerce sivilin bulunduğu doğu Halep'te halk 3 ayı aşkın süredir temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son üç haftada kentin doğusundaki tüm hastaneler, sağlık merkezleri, fırın ve okullar rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Baz istasyonlarının büyük kısmının yıkılması ve rejimin telefon hatlarını kesmesi nedeniyle kentle iletişim sadece kısıtlı şekilde internet üzerinden kurulabiliyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER