için kaldı

ABD, Suriye'de yarı özerk bölge istemiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını belirterek, Suriye'de Kürtler için yarı özerk bir bölgeyi desteklemediklerini söyledi.

VATAN VATAN
ABD, Suriye'de yarı özerk bölge istemiyor

Toner, günlük basın toplantısında ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel'in hafta sonunda Suriye'ye yaptığı ziyarete ilişkin soruları cevapladı.

Toner, Türkiye ile yakın ilişki içinde olduklarını belirterek, “Suriye'nin kuzeyindeki Kürtler hakkındaki endişelerini anlıyoruz. Kürtlere özerk bir bölge oluşturmamaları yönünde net tavrımızı ilettik” dedi.

Toner, “Kürtler DAEŞ'ten boşaltılan bölgeleri ele geçirmeye çalışmamalılar ve bu toprakları o bölgedeki sivil yönetime bırakarak giden halkın geri dönmesini sağlamalıdır” ifadesini kullandık.

Amerikalı yetkililerin terör örgütü PYD yetkilileriyle görüşmesini ise “Bu güçlerle irtibat halinde olmak istiyoruz” şeklinde açıklayan Toner, PYD ile görüşmelerinin onların özerklik taleplerine olumlu baktıkları anlamana gelmediğini vurguladı.

Toner, şunları kaydetti:

“Bu görüşmeler Kürt güçlerle yakın işbirliği içinde olmak istediğimizi gösterir. Onların nelere ihtiyacı olduğunu, sahada ne tür zorluklarla karşılaştıklarını ilk elden öğrenmek istiyoruz. Fakat bu görüşmeler onların özerklik taleplerini tanıdığımız anlamına gelmez.”

Sözcü Toner, Rusya ve ABD arasında, Suriye'de ortak hava operasyonları düzenlemeye dair bir anlaşma olmadığını belirterek, “Biz böyle bir operasyon düşünmüyoruz” şeklinde konuştu.

Kerry, Lavrov ile telefonda görüştü

Öte yandan Toner, yazılı açıklama yaparak, Suriye'nin batısında yer alan, rejimin kontrolündeki sahil kentleri Tartus ve Ceble'de meydana gelen saldırıları kınadıklarını bildirdi.

Esed rejiminin Halep ve Daraya şehirlerindeki şiddet olaylarına son vermesi yönünde çağrı yapıldığı açıklamada, Toner şu ifadelere yer verdi:

“Bu tür saldırılar çatışmaların durdurulması anlaşması ile uyuşmamaktadır. Bakan Kerry bu sabah Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaparak konuyu gündeme getirdi ve Lavrov'a rejim güçlerinin Şam ve Halep bölgesinde sivillere yönelik saldırılarının sol bulması için baskı yapmasını söyledi.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER