için kaldı

Arakanlı Müslümanların sel çilesi

Bölgeyi üç haftadır etkisi altına alan şiddetli yağışların yol açtığı seller Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplara da zarar verdi.

F5HABER F5HABER
Arakanlı Müslümanların sel çilesi

ANKARA (AA) - Myanmar'ı üç haftadır etkisi altına alan şiddetli yağışların yol açtığı seller nedeniyle Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplar da zarar görürken, Myanmar hükümetinin bu kamplara yardımda bulunmadığı belirtiliyor. 

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Myanmar'da 99 kişinin hayatını kaybetmesine ve yüzlerce kişinin evsiz kalmasına neden olan sellerde zarar gören kamplarda yardım çalışmaları başlattı. 

İHH Güney Asya Masası Koordinatörü Eyüp Ural, AA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, temmuz ayında muson yağmurlarıyla başlayan ve Komen kasırgasıyla bölgede etkisini gösteren seller sonucu kamp bölgelerindeki barınakların zarar gördüğünü anlattı. 

"Myanmar hükümeti bu kamplara yardım yapmıyor"

Acil yardım kapsamında bölgeye çadır, yağmurluk, şemsiye, kıyafet ve erzak yardımında bulunduklarını ve bu yardımların yüzde 90'ının Arakan'daki Sitve şehrinde yapıldığını söyleyen Ural, "Myanmar hükümeti bu kamplara yardım yapmıyor. Bu nedenle kamplarda yaşayan Müslümanların geçimleri dışarıdan gelen yardımlara bağlı" dedi. Ural, Sitve'de yürütülen yardımlarla içme suyunun da temin edileceğini kaydetti. 

Bölge genelini üç haftadır etkisi altına alan şiddetli yağışların yol açtığı sellerde Müslümanların yaşadığı Rakhine (Arakan) eyaletinde 300'den fazla ev yıkılmış ve bin 500 kişi tahliye edilmişti. 

Eyaletteki derme çatma kamplarda yaşayan yaklaşık 140 bin Arakanlı Müslüman, şiddetli yağmurlar ve sellerden en çok etkilenenler arasında yer alıyor. Myanmar Sosyal Refah, Yardım ve Yeniden İskan Bakanlığı Lei Lei Tun, ülkenin 14 eyaletinden 12'sinde yaklaşık bir milyon kişinin felaketten etkilendiğini açıklamıştı. Myanmar'ı 2008'de vuran Nergiz Kasırgası'nda da resmi rakamlara göre 84 bin 500 kişi ölmüş, 53 bin 800 kişi kaybolmuştu. 

Çoğu Arakanlı Müslümanlardan olan yüz binlerce göçmen, Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybetmiş ve "devletsiz"  olarak sayılıyor.

SONRAKİ HABER