için kaldı

Türkiye Barolar Birliği’nden Artvin Cerattepe çıkarması

– TÜRKİYE Barolar Birliği, Artvin'de Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetine karşı yürütülen mücadeleye destek verdi. Cerattepe'de nöbet tutanları ziyaret ettikten sonra kent merkezinde düzenlenen 'Hukuk, Demokrasi ve Çevre' mitinginde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Artvin temiz su, hava ve yeşil doğa istiyor. O zaman bitmiştir. Karar...

F5HABER F5HABER
Türkiye Barolar Birliği’nden Artvin Cerattepe çıkarması

– TÜRKİYE Barolar Birliği, Artvin'de Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetine karşı yürütülen mücadeleye destek verdi. Cerattepe'de nöbet tutanları ziyaret ettikten sonra kent merkezinde düzenlenen 'Hukuk, Demokrasi ve Çevre' mitinginde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Artvin temiz su, hava ve yeşil doğa istiyor. O zaman bitmiştir. Karar milletimiz adına burada verilmiştir” dedi ve Artvinlilerin yanında olduklarını açıkladı.

32 Baro Başkanı ile birlikte Artvin'e gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu esnafı ziyaret etti, sokaklarda vatandaşlarla görüştü. Artvin Barosu Suat Varan Hizmet Binası ve Sosyal Tesisleri'nin açılışını da yapan Feyzioğlu ve beraberindekiler, ardından Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetine karşı çevrecilerin ve yöre sakinlerinin nöbet tuttuğu bölgeye çıktı.

RAPORLAR YA ARTVİN YA MADEN DİYOR

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ve Artvin Barosu Avukatı Bedrettin Kalın'dan bölgede planlanan madencilik faaliyetleri hakkında bilgi alan Feyzioğlu, Artvin halkının Kafkasör yaylasında kahramanca bir mücadele yürüttüğünü belirterek şunları söyledi:

“Şehri çepeçevre saran bölgede maden çıkarılmasından bahsediliyor. Raporlar, 'Bu madeni çıkaracaksanız Artvin'i kapatacaksınız. Ya maden ya Artvin' diyor. 'Ya maden, ya Artvin' kararını Ankara'daki birinin vermesi demokratik değil. Artvin halkı, 'Biz Artvin'i kapatıyoruz, kilitliyoruz' derse onu konuşalım. Ama Ankara'da oturan, İstanbul'da iş yapan birileri, 'Biz Artvin kapatmaya, haritadan silmeye geldik' diyorsa buna Artvin'de, Türkiye'de izin vermez. Bizde buna izin vermeyiz.”

GELİN VE DAMATTA CERATTEPE DİRENİŞİNE DESTEK VERDİ

Türkiye Barolar Birliği heyeti Kafkasör yaylasında nöbet tutan vatandaşlarla birlikte 'Cerattepe Geçilmez, Artvin halkı yenilmez' yazılı pankartın altında, 'Artvin'de Madene Dur' sembolü olan el işaretini yaparak fotoğraf çektirdi. Bu sırada yaylaya gelen Figen Aksakal ve Özgen Uçar adlı gelin ve damat da nöbet tutan çevrecilere destek verdi. Metin Feyzioğlu, Kafkasör yaylasında formaları ile nöbet tutan Fenerbahçeli, Galatasaraylı ve Beşiktaşlı taraftarlarla hatıra fotoğrafı çektirdi, verdikleri mücadele için teşekkür etti.

KOCASAKAL: ÇANAKKALE NASIL GEÇİLMEDİYSE CERATTEPE'DE GEÇİLMEZ

Başkan Metin Feyzioğlu ve Baro Başkanları daha sonra il merkezi Otopark meydanında Artvin Barosu tarafından düzenlenen, 'Hukuk, Demokrasi ve Çevre' mitingine katıldı. Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal'ın mücadelenin süreceği vurgusu yaptığı mitingde söz alan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, doğanın katledilerek altın çıkarılmaya çalışıldığına işaret etti ve şöyle konuştu:

“Altın gözünüzün önünde zaten. Bu güzel doğadan daha büyük altın, daha büyük bir zenginlik var mı? Bu güzellik giderse bir daha geri gelir mi? Bunu yapmak isteyenler; sonsuza kadar yaşamayacaksınız. Bir gün ölüp gideceksiniz. Ölüp gittiğinizde sizi AVM'ye, madene, oraya buraya mı gömecekler? Sizi toprağa gömecekler. İleride burayı mahvettiğinizde gelecek nesiller sizi lanetle anacak. Gelin bu yoldan vazgeçin. Bu ülke, bu doğa sizin de ülkeniz, sizin de doğanız. Burada Anayasa'ya, hukuka aykırı bir şekilde Ali - Cengiz oyunlarını kimse yapmasın. Çanakkale nasıl geçilmediyse Cerattepe'de geçilmez.”

Hakimlere ve bilim adamlarına da seslenen Kocasakal kamu yararına iş yapmaları tavsiyesinde bulundu. Kurtuluş Savaşının, 'Ya İstiklal Ya Ölüm' sloganını hatırlatarak “Burada da, 'ya Maden ya Artvin' diyorlarsa sonuna kadar Artvin diyoruz” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

FEYZİOĞLU: ARTVİN TEMİZ SU, HAVA YEŞİL İSTİYOR

Daha sonra söz alan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da, Cerattepe davasının, 'Artvin istemiyor' gibi tek satırlık dilekçesi olduğunu belirterek, “Raporlar, 'Sadece 12 yıl sürecek bir maden rezervi için Artvin'den vazgeçeceksiniz' diyor. Bu kararı verecek olan ne hakimler, ne Ankara'daki bir takım kişiler, ne de İstanbul'daki sermaye sahipleridir. Bu kararı verecek olan Artvinlilerdir” dedi. Vatandaşlara, 'Artvin'den vazgeçmek istiyor musunuz?” diye soran Feyzioğlu, kalabalığın 'Hayır cevabı üzerine şunları söyledi:

“ O zaman Artvin'den vazgeçmiyoruz. 'Bunu hukuki kalıba oturt mu' diyorlar. Kamu yararı. Kamu kim? Kamu ne istiyor? Artvin ne istiyor? Artvin temiz su, temiz hava ve yeşil doğa istiyor, o zaman bitmiştir. Karar milletimiz adına burada verilmiştir. Biz ortak bir tarihten geliyoruz. Birlikte başardık, acı çektik. Çanakkale'de, Kurtuluş savaşında birlikte başardık. Ne yanlış yaptıysak ta birlikte yaptık. Şimdi birlikte parlak bir geleceği inşa etmek istiyoruz. Dünkü, bugünkü yanlışlardan ders alarak doğruları öğrenmek ve geleceği hep birlikte inşa etmek istiyoruz. Türkiye'nin birleştirici lisansını konuşan, hukukun üstünlüğü diyen, demokrasi, evrensel insan hakları diyen barolar olarak buraya geldik, 'Biz bir büyük biziz' dedik. Bu büyük biz adına konuşuyorum. Suruç'ta gencecik evlatlarımızın katledilmesini lanetliyorum. Onların hangi siyasi düşünceden olduğu umurumda değil. Ellerine silah almadılarsa, ellerine oyuncak aldılarsa bir düşünün. Onlar bizim evlatlarımız. Birimizin burnu kanamasın diye yolda mayın taraması yapan Başçavuşumuzun şehit edilmesini aynı şiddetle lanetliyorum. Ama şiddetten uzak duran, barış için birbirine elini uzatan, 'Gel kardeşim' diyen biziz. Biziz diyen herkesi aynı kuvvetle sarıyoruz, kucaklıyoruz. Bu yüzden bugün biz buradayız. Biz hepimiz bugün Artvin'iz, Artvinliyiz.”

“SİZDEN ASLA AYRILMAYACAĞIZ”

Herkesin siyasi düşüncesinin farklı olabileceğini, etkin farklılıklar olabileceğini anlatan ve bu durumu bir elin beş parmağına benzeten Feyzioğlu, “Bu parmakların tamamı aynı kola bağlıdır. Bu parmaklar kenetlendiğinde yumruk olur, açıldığında selam olur. Kenetlendiğinde dostluk, kardeşlik olur. İşte biz büyük biz olarak buradayız. Parmaklarımız ayrı da olsa kolumuz birdir ve bir kalacak. Ve daima biz olacağız. Bizim Allah'tan başka korkacak ve milletimizden başka hesap verecek kimsemiz yok. Size söz veriyoruz. Siz devam ettikçe biz de sizinle olacağız, yanınızda olacağız. Bu parmaklarla öyle bir kucakladık ki biz artık sizden asla ayrılmayacağız. Artvin Türkiye'nin gururudur, Türkiye Artvin'le gurur duyuyor” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Sahneye çağırdığı 32 ilin Baro Başkanı ile vatandaşları selamlayan Feyzioğlu, daha sonra oynanan horona eşlik etti. Miting, horon oynanmasının ardından sona erdi.

FOTOĞRAFLI

(DHA - Muhammet KAÇAR)
SONRAKİ HABER