için kaldı

Uşak'ta Akademik Bilişim Konferansı

UŞAK Üniversitesi'nde düzenlenen ve üniversitelerin bilişim, internet konulardaki uzmanlarını biraraya getiren Akademik Bilişim Konferansı, başladı.

F5HABER F5HABER
Uşak'ta Akademik Bilişim Konferansı

UŞAK Üniversitesi'nde düzenlenen ve üniversitelerin bilişim, internet konulardaki uzmanlarını biraraya getiren Akademik Bilişim Konferansı, başladı.

Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mustafa Kemal Paşa Amfisi'nde 1-3 Şubat arasında devam edecek olan konferansta, 164 bildiri, 8 eğitim semineri, 9 panel ve 24 teknoloji sunumu yapılacak. Konferansa Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, internet ve bilişimin, dünya şekillenmesinde büyük bir güç olarak ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Çelik, "Özellikle gençler internet ortamında kurdukları ortak iletişim ağlarıyla hızla haberleşip birlik oluşturabileceklerini dünyaya göstermiştir. Sosyal medyanın, insanları herhangi bir amaçla örgütlemesindeki bu çıkışını engellemek amacıyla yasaklı siteler ve sansür gündeme gelmiş ancak teknolojinin insana sağladığı çıkışlardan biri olan cep telefonları üzerinden iletişim sağlanmış ve kitle hareketlerinin organize olabildiği bir kez daha kanıtlanmıştır" dedi.

İNTERNETTE MERKEZİ FİLTREYE KARŞI ÇIKILDI

Türkiye'de güvenli internet mantığı ile merkezi filtre uygulamasının gündemde olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Çelik, "Bilimsel çalışma ve özgür düşüncenin temel alındığı üniversitelerin, bu uygulamaları desteklemesi mümkün değildir. Uygulamayı bireylerin haklarını ihlal olarak kabul ediyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojisinin sunduğu imkanların toplumun tüm kesimlerince ulaşılabilir olması ve vatandaşların günlük hayatlarında bilgi ve iletişim teknolojilerinden etkin bir biçimde faydalanmalarının bilgi toplumuna dönüşüm hedefi içinde önemli bir yere sahip olduğu düşüncesindeyiz" diye konuştu.

Akademik Bilişim Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, insanlığın, internetin tetiklediği yeni bir toplum biçiminin ve bilgi toplumuna geçişin sancılarını yaşadığını dile getirip, internetin temsil ettiği değişimin bağımsız ve yaratıcı bireyleri öne çıkardığını ifade etti. Doç. Dr. Akgül, hiyerarşik olmayan ve ağ yapılarını içeren toplumsal modellerin öne çıktığına dikkat çekerek, internetin katılımı, saydamlığı ve demokrasiyi, gelişmenin önemli bir parçası olarak öne çıkardığını söyledi.

Hükümetin Fatih Projesi hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Mustafa Akgül, "Fatih çok kapsamlı, çok pahalı, doğal olarak çok riskli bir projedir. Okullarda hızlı internet, etkileşimli tahta gibi araçların sağlanması, hatta öğrencilere uygun cihazların verilmesi dünyanın uzun zamandır gündeminde. 100 dolarlık proje daha sonra her çocuğa bir dizüstü bilgisayar adını almıştır. Deneyler, çocuğun eve götürdüğü, eğitim içeriği ve internet erişimi olan bilgisayar, çocuğun ve ailenin ufkunu değiştirmiştir. Bu nedenle bu projeler başlamıştır. Türkiye bu projelerle hiç ilgilenmemiş, şimdi birden bire her çocuğa bir tablet verme projesi yeterli hazırlık yapılmadan, seçim meydanında bir atışma sonrasında gündeme gelmiştir. Proje bilimsel olarak iyi incelendikten sonra, kapsamlı pilot projeler sonrasında yavaş ve dikkatli bir şekilde hayata geçirilmelidir" dedi.

Türkiye'nin internetle savaşmaya devam ettiğini söyleyen Doç. Dr. Mustafa Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde Bilgi Toplumu çalışmalarındaki dağınıklığın, kafa karışıklığının, mehter hızının somut bir göstergesi www.youtube.com'da en çarpıcı örneğini bulan internet yasaklarıdır. Ülkemiz kendi başına uluslararası hukuku tesis etmeye ve internete kurallar getirmeye çalışıyor. Youtube yasağına bir hülle ile bir gecekondu çözümü bulundu ama ilgili kurumsal yapı ve uygulamalar devam ediyor. Hiçbir gelişmiş ülkede olmayan bir filtre uygulaması, interneti hiç anlamayan, saydamlık, katılımcılık, yönetişim kavramlarıyla adeta alay eder bir şekilde hayata geçirildi."

Akademik Bilişim Konferansı'nda Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Kurucu Başkanı öğretim görevlisi İsmail Hakkı Polat da Yeni Medya konulu sunum yaptı.

Konuşmaların ardından Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, Akademik Bilişim 2012 Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Akgül ve Yürütme Kurulu üyeleri Ethem Derman ve Ufuk Çağlayan'a plaket verdi.

YK(AÖ/ESM) (FOTOĞRAFLI)

(DHA - Yavuz KUŞDEMİR)
SONRAKİ HABER