Yavuz Bülent Bakiler'den 'Atatürk yobazlığı' ile ilgili çarpıcı sözler

Yazar, şair ve fikir adamı Yavuz Bülent Bakiler, Haber7 Gündem Masası’nın konuğu oldu. Türkiye’de Atatürk’ü bilmek ve onu olduğu yere koymanın birtakım çevreler tarafından Atatürk düşmanlığı olmakla suçlandığını anlatan Bakiler, Türk aydınlarına da önemli mesajlar verdi.

GASTE24 GASTE24
Yavuz Bülent Bakiler'den 'Atatürk yobazlığı' ile ilgili çarpıcı sözler

Yazar, şair ve fikir adamı Yavuz Bülent Bakiler, Haber7 Gündem Masası’nda  Haber7 Yayın Yönetmeni Osman Ateşli ve Yayın Koordinatörü Tarık Dağlı'nın sorularını cevapladı. Türkiye’de Atatürk’ü bilmek ve onu olduğu yere koymanın birtakım çevreler tarafından Atatürk düşmanlığı olmakla suçlandığını anlatan Bakiler, Türk aydınlarına da önemli mesajlar verdi.

NİHAL ATSIZ BENİ ATATÜRK KONUSUNDA UYARDI

“Atatürk yobazları, din yobazlarından tehlikelidir” diye bir ifadeniz var. Son günlerde özellikle 10 Kasım sonrası, her 10 Kasım’da yaşadığımız olayların benzerlerinin cereyan ettiğini gördük. Geçtiğimiz günlerde Atatürk’e benzeyen birisinin sosyal medyada görüntüleri ciddi tartışıldı. Sonrasında çocukların Atatürk’e secde ettiğini gösteren görüntüler ortaya çıktı. Toplumdaki bazı kesimlerin Atatürk’e olan bu tarz yorumlamaları hakkında düşünceleriniz nedir?

Bu son derece önemli ve tehlikeli bir konu. Çünkü Türkiye’de Atatürk’ü bilmek ve onu olduğu yere koymak, birtakım çevreler tarafından Atatürk düşmanlığı olmakla suçlanıyor, katiyen abartmadan söylüyorum. Kesin… Ben fakültenin 1. sınıfında Gaziantepli bir arkadaşımla Kopuz diye bir dergi çıkarıyordum. Milliyetçi ve Türkçü bir dergiydi. O münasebetle bizim yazarlarımız arsında Nihal Atsız da vardı. Bir konu münasebetiyle ben Atsız’la görüşürken bana bir nasihatta bulundu. Dedi ki, “Yavuz Bülent, herhangi bir toplulukta birisi sana hitap ederek ‘Atatürk diyor ki 3 kere 5 75 eder’ derse, sakın itiraz etme. De ki, ‘Ben bugüne kadar 3 kere 5’in 15 ettiğini sanıyordum, ama mademki Atatürk 75 eder diyor, ben de bundan böyle 3 kere 5’in 75 ettiğini söylerim.’ Ve sonra konuyu kapat, yoksa bu adam seni Atatürk düşmanı diye şikâyet eder, anandan emdiğini burnundan getirirler.”

ATATÜRK YOBAZLIĞI DEVAM EDİYOR

Bu yobazlık hala devam ediyor. O bakımdan biz halkımıza, gençliğimize Atatürk’ü olduğu gibi katiyen anlatamıyoruz. Atatürk bir büyük kahramandır, Atatürk’ün büyük hizmetleri olmuştur, amenna, o hizmetlerin yanında Atatürk’ün yanlışları da oldu. Ben o yanlışları söylüyorum. Ben Atatürk’e saygılı bir adamım ama Atatürk kadar ve Atatürk’ten daha fazla milletimi seviyorum.

Milleti ayakta tutan kültür değerleri arasında dili biliyorum. Atatürk’ün 3 ayrı dil anlayışı var. Bunlardan 2’si ummanları dolduracak kadar yanlış. Yanlış! Yanlış yaptı Atatürk. Nitekim bizzat kendisi de itiraf ediyor: “Dili bir çıkmaza saplamışızdır” diyor Falih Rıfkı Atay’a. Dili bu çıkmazdan kurtarmak lazım, diyor. Atatürk bütün Arapça ve Farsça kelimelerin dilimizden atılmasını emir verdi. 2 yıl sonra kimse kimseyi anlayamaz hale geldi. Atatürk bu durumu gördü ve vazgeçti, vazgeçti, vazgeçti… Aradan 80 yıla yakın zaman geçti, üniversitelerde okuyan çocuklarımıza anlatamıyoruz ki Atatürk dilimize giren Arapça ve Farsça kelimelerin dilimizden atılmasından vazgeçmiştir, diyemiyoruz. Böyle bir durum karşı karşıya kaldığımız ve ben de doğruları ortaya koyduğum zaman birtakım sıkıntılar yaşıyorum. O bakımdan bazı kimselerin Atatürk’ün karşısında çocuklarımızı secdeye vardırmaları veya onu ilah gibi göstermeleri son derece yanlış bir harekettir, önce Atatürk’e saygısızlıktır, sonra milletimize saygısızlıktır. Herkes bu konuda üzerine düşeni yapmalı ve yanlış davranışlardan uzak kalmalı.

BİZİM AYDINIMIZ KENDİ SOYUNDAN KOPMUŞ

Turancılık hayalinizin bir gün gerçekleşeceğini düşünüyor musunuz?

Turancılık Türk’ün uzak bir idealidir, gerçeklesin gerçekleşmesin ama Turan duygusu beni çok heyecanlandırıyor. Türkiye’nin kalkınması ve çağdaş medeniyet seviyesine yükselmesi kayıtsız şartsız Türk cumhuriyetleri ile sıkı münasebetler içerisinde olmasına bağlıdır. Neden biliyor musunuz? Dilimizin kaynağı orası. Biz oradan geldik. Dinimizin kaynağı orası. Edebiyatımızın kaynağı orası. Tarihimizin, gelenek ve göreneklerimizin kaynağı orası. Kardeşlerimiz o topraklarda yaşıyor. Dünyada hiçbir millet, bunu çok açık ve net söylüyorum, bizim aydınımız gibi kendi kökünden, soyundan ve sopundan kopmuş değildir.

Kaynak: Haber7

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER