Bakanlık uyardı! Bu belirtiler var ise...

Sağlık Bakanlığı'ndan karbonmonoksit zehirlenmesi uyarıları geldi. Yapılan açıklamada "Karbonmonoksit zehirlenmelerinin baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi gibi belirtileri vardır.Bacalar mutlaka düzenli olarak temizletilmeli, eski borular kullanılmamalı. Lodoslu havalarda baca gideri nizami olsa bile soba ve ısıtıcı yakılmamalı" denildi.

VATAN VATAN
Bakanlık uyardı! Bu belirtiler var ise...

Sağlık Bakanlığınca, kış mevsiminde yaşanan  "karbonmonoksit zehirlenmeleri" konusunda vatandaşlara uyarı ve tavsiyelerde  bulunuldu.  Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yanlış kullanım ve ihmal  yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin kış aylarında ve özellikle alçak  basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret edildi.   Lodos rüzgarı nedeniyle her yıl çok sayıda kişinin özellikle sobadan  sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiği belirtilerek, şu bilgilere yer  verildi:  "Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır.  Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek zehirlenme ve ölüme neden  olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar,  bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması gibi  nedenlerle meydana gelir."   Baş ağrısı, bulantı ve baş dönmesi gibi belirtileri olan  karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınması gereken tedbirler de şöyle  sıralandı:  "Kullanılan her türlü ısıtma cihazı ve şofbenlerin kalite belgesi ve  garanti sürelerine dikkat edilmeli, bacalar mutlaka düzenli olarak  temizletilmeli, eski borular kullanılmamalı. Baca giderlerinin duvardan yatay  olarak değil, çatıdan dikey olarak çıkmalı.Lodoslu havalarda baca gideri nizami  olsa bile soba ve ısıtıcı yakılmamalı. Aspiratör, kombi, şofben aynı bacaya  bağlanmamalı.Sobalar aşırı doldurulmamalı, sobanın yandığı odada uyunmamalı.  Isıtıcılar uyumadan önce mutlaka söndürülmeli. Soba ve şofbenlerin bulunduğu  alanlar sık sık havalandırılmalı. Mutlaka menfez takılmalı, menfezler kesinlikle  kapatılmamalı." Konuya ilişkin detaylı bilgiye,  "https://sagligim.gov.tr/karbonmonoksit.html" adresinden ulaşılabilecek.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER