için kaldı

İtiraf sonrası Kanada ve Ukrayna'dan açıklamalar! Hamaney ilk kez konuştu

İran, Ukrayna Hava Yollarına ait uçağın "hassas bir nokta" üzerinden geçerken "insan hatası" nedeniyle kazara düşürüldüğünü açıklamasının ardından Kanada Başbakanı Trudeau ve Ukrayna Başbakanı Zelenskiy'den son dakika açıklamaları geldi. Trudeau hesap sorma çağrısı yaparken, Zelenskiy tazminat istedi. İran dini lideri Hamaney ise bulguların kamuya açılması talebinde bulundu.

GASTE24 GASTE24
İtiraf sonrası Kanada ve Ukrayna'dan açıklamalar! Hamaney ilk kez konuştu

İran'da düşen ve 176 kişinin hayatını kaybettiği u ak kazasıyla ilgili dünyanın beklediği açıklamalar sonunda geldi. İran, Ukrayna Hava Yollarına ait uçağın "hassas bir nokta" üzerinden geçerken "insan hatası" nedeniyle kazara düşürüldüğünü itirf etti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani "affedilmez bir hata ve facia" derken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif özür diledi.

HAMANEY İTİRAF SONRASI İLK KEZ KONUŞTU

İran devlet televizyonunun geçtiği habere göre, İran dini lideri Ayetullah Hamaney, korkunç kaza ile ilgili bulguların, kamuyu aydınlatma adına açıkça paylaşılması gerektiğini ifade etti.

TRUDEAU VE ZELENSKİY'DEN ART ARDA AÇIKLAMALAR GELDİ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İran'ın itirafı sonrası yaptığı açıklamada, "İran'ın Boeing 737 uçağının insan hatası nedeniyle düşürüldüğünü kabul etmesinin ardından ihtiyacımız olan şey müzakere ve hesap verilebilirlik" dedi.

Trudeau, "İran bugün uçağı kendilerinin düşürdüğünü kabul etti. Şu an odaklandığımız şey, hayatını kaybedenlerin aileleri ve sevdikleri için adalet, hesap verilebilirlik ve şeffaflık. Bu ulusal bir trajedi, bütün Kanadalılar beraber yastalar" ifadelerini kullandı.

Trudeau'nun açıklaması, Kanada'nın İranlı yetkililer ile tam ve detaylı bir soruşturma için yüzde 100 iş birliği konusunda kararlılığının göstergesi olarak değerlendirildi.

Ukrayna Başbakanı Volodimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, İran'ın suçunu kabul etmesini, özür dilemesini ve sorumluların cezalandırılmasını talep etti. Zelenskiy, kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödenmesini gerektiğine de dikkat çekti.

Zelenskiy Facebook hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Bu sabah iyi bir sabah olmadı ama gerçekleri de beraberinde getirdi. Uluslararası komite soruşturmasını yapmadan, İran suçunu kabullendi. Biz, İran'ın suçu tam olarak üstlenmesini bekliyoruz. İran'ın tam ve açık bir soruşturmaya hazır olmasını umuyoruz. Suçlular hesap vermeli, ölenlerin cesetleri ailelerine teslim edilmeli. Ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmeli, diplomatik kanallar yoluyla resmi bir özür dilenmeli."

Kaynak: Haber7

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER