İran: Uçağın vurulmadığına dair deliller var

İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer, Tahran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının vurulmadığına dair ellerinde ikna edici deliller bulunduğunu ve bunları paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

VATAN VATAN
İran: Uçağın vurulmadığına dair deliller var

Rızayifer, İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) yaptığı açıklamada,  şu ana kadar uçağın füzeyle vurulduğunu ispat edecek hiçbir delil ya da bulguya  ulaşmadıklarını belirterek, "Elimizde uçağın vurulmadığına dair ikna edici  deliller var, bunları basınla paylaşma ve söylentileri reddetmeye hazırız." dedi.   Dünyadaki hiçbir ülkenin kazanın nedenini bu kadar kısa sürede ortaya  çıkaramayacağını savunan Rızayifer, "Yabancı basın, İran'a karşı kampanya  başlatmak istiyor." iddiasında bulundu.   Uçağın kara kutularının ABD'ye teslim edilmesi konusuna da değinen  Rızayifer, yerel ve uluslararası yasalara göre kara kutuların kazanın yaşandığı  ülkede incelenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:   "Kazanın meydana geldiği ülke bu konuda karar vericidir. İran'da kara  kutuları okuyacak imkana sahibiz, kara kutuların zarar görmesi nedeniyle onu  tamir etmek için ihtiyaç duyduğumuz imkanlara da sahibiz. Kara kutuların okunduğu  yere ABD'lilerin gelmesiyle ilgili hiçbir problem yok ancak onların gelmek için  Senatodan izin alması gerekiyor."   Ukraynalı yetkililerin İran'da bulunduğunu ve  Kanada'nın  imkanlarından da yararlandıklarını aktaran Rızayifer,  "Rusya ve Fransa da  teçhizat ve yardım göndermeye hazır olduklarını açıkladı. Eğer kara kutuları  tamir edemezsek daha önce olduğu gibi onları Fransa ya da yeterli imkanlara sahip  başka bir ülkeye göndereceğiz." diye konuştu.   Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni  Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, dün sabah  kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişi  hayatını kaybetmişti.   ABD medyasına konuşan birçok Amerikalı yetkili, ABD istihbaratının,  Tahran-Kiev seferini yapan Ukrayna Hava Yollarına ait Boeing 737 tipi yolcu  uçağının İran tarafından fırlatılan füzelerden biriyle düşürülmüş olduğunu  değerlendirdiğini öne sürmüştü.   Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Kanada istihbaratının elinde  Ukrayna uçağının İran'a ait füze ile kazara vurulduğuna dair kanıtlar olduğunu  açıklamıştı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER